Čitaonica | Meteorologija

Mraz teško naškodio voćarstvu Slavonije i Baranje

13.04.2012. | Đurđica Marković

Mraz, kojeg je proteklih dana bilo širom Slavonije i Baranje,  prouzročio je velike štete na voćnjacima tog dijela zemlje. Prema riječima Krunoslava Dugalića, predstojnika odjela za voćarstvo Poljoprivrednog instituta Osijek, a prenosi Glas Slavonije, štete na područjima voćnjaka bresaka i marelica iznose i do 100 posto.

„Generalno gledajući, štete od mraza kreću se oko 50 posto. Najviše su, kad je riječ o području Slavonije, stradali voćnjaci oko Donjeg Miholjca, Valpova i Petrijevaca, gdje je posljednjih dana zabilježena temperatura i do -6 Celzijevih stupnjeva. Ove je godine vegetacija malo poranila i cvatnja je desetak dana ranije nego što je to uobičajeno, a što nosi i velik rizik, jer štete mogu prouzročiti i temperature od samo -1 Celzijev stupanj. Na temelju višegodišnjih prosjeka, opasnost od mraza prijeti sve do 20. travnja“ – kaže Dugalić, te navodi da to nisu, nažalost, i jedini problemi s kojima se suočavaju voćari.

Iza voćara su dvije vrlo teške godine – vlažna i hladna 2010. te ekstremno sušna i vruća 2011. „Sve je to skupa rezultiralo smanjenjem kvalitete voća, a najviše je u tom smislu podbacila jabuka. Ova, 2012. godina, također je loše počela. Naime, zbog niskih temperatura u prva dva mjeseca došlo je do jačeg smrzavanja voćki. Uza sve te probleme očekuje se i nestašica voća i rast cijena za najmanje 10-15 posto,“  kaže Dugalić, te navodi da ništa bolja situacija nije ni u zemljama Europske unije, tako da se očekuje nestašica voća širih razmjera, što će se odraziti na rast potražnje voća i njegove cijene. Što se tiče cijena voća u Hrvatskoj, Dugalić navodi da su one već sada visoke, a osim što će doći do rasta cijena zbog šteta od suše i mraza, dodatni zamah rastu cijena dat će i sama država, odnosno Ministarstvo poljoprivrede. Naime, prema nekim informacijama, država kani ukinuti subvencije za otkup jabuka, što je bilo na pomoći kako voćarima tako i potrošačima. Ovako to više neće biti slučaj. Voćarima će navodno ostati poticaji samo po hektaru nasada.

Izvor: Glas Slavonije