Čitaonica | Meteorologija

Na dijelove zemlje obrušila se oluja kakva se ne pamti godinama

29.06.2017. | Nebojša Subanović

kristijan paljar

Posljednju lipanjsku srijedu mnogi dijelovi Hrvatske pamtit će dugo, dugo. Sparan i vruć dan završio je vremenskim prilikama kojima se ne bi posramili ni autori filmova katastrofe. No, krenimo redom.

Nakon djelomice, na istoku i jugu zemlje pretežno sunčanog i vrućeg prijepodneva, vrijeme se je počelo pogoršavati.  Ovo pogoršanje najprije je zahvatilo  zapad zemlje, a do kraja dana oluje s grmljavinom i pljuskovima stigle su  i na Jadran.

Oko 15 sati jak vjetar i tuča pogodili su Veliku Goricu te dijelove Zagreba, ali i Sisak. U Velikoj Gorici padala je tuča veličine lješnjaka. Jak vjetar lomio je grane drveća i suncobrane po terasama kafića. Olujni vjetar na Jarunu je srušio stablo, lomio je grane i u zapadnom dijelu grada, a na nekoliko kuća oštetio je i krovove. Uz vjetar, zapadni dio grada pogodila je, u noći sa srijede na četvrtak, i obilna kiša praćena grmljavinom.

Jak vjetar i obilna kiša oko 18:30 kratkotrajno su pogodili i područje Požege te susjedne općine Jakšić, pri čemu su stradala brojna stabla i krovovi obiteljskih kuća, te zid na kaznionici u Požegi. U srijedu poslijepodne u starogradskoj uvali na otoku Hvaru zabilježena je pojava koju se u novijoj literaturi naziva meteo tsunami. Radi se o šćigi, odnosno oscilaciji razine mora u kratkom vremenu. U razdoblju od 18 do 19 sati more je nekoliko puta plavilo rivu i niže predjele obale u Starom Gradu, i isto se toliko puta povlačilo, a po sredini uvale bilo je oko 15 centimetara iznad rive.


  U noći sa srijede na četvrtak, nakon djelomice sunčanog i sparnog dana, Istrom je prošla oluja kakva se ne pamti godinama, piše Istramet.

Jedna od najjačih oluja u posljednjih nekoliko godina donijela je pijavice, udare munja i orkanski vjetar koji je puhao brzinom većom od 100 km/h. Oluju je pratila obilna kiša, a lokalno je palo i više od 50 mm oborina.

Jak sjeverozapadnjak i obilna kiša zahvatili su sjeverozapadne dijelove Istre prije 22 sata. Vjetar se obrušio i na najzapadnije dijelove istarske obale gdje je nosio opremu s terasa ugostiteljskih objekata, piše Ipress. U Umagu su razbacani komunalni kontejneri, padala su stabla i crijepovi s krovova. Jako nevrijeme spustilo je i temperaturu zraka pa je ona u Novigradu oko 22 sata iznosila 19 ºC.

Srušena stabla zatvorila su brojne prometnice na području Buja, Umaga i Novigrada. Olujno nevrijeme prouzročilo je i nestanak struje u pogođenim područjima. Brojni ugostiteljski objekti u kampovima i uz obalu, pretrpjeli su veliku štetu.

Na jugu Istre, nevrijeme je stiglo pola sata kasnije, uz brojne munje i snažnu grmljavinu. Materijalna šteta mogla bi biti milijunska.