Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Na što upozorava pučki meteorolog kad kaže “Topla siječnja da nas Bog sačuva”

09.01.2018. | Đurđica Marković

naopaki snjegovic

Vrijeme zanima čovjeka od pamtivijeka. Pa kako i ne bi kad mu od njega ovisi život! Svoja zapažanja o vremenu čovjek je izražavao kroz izreke u kojima je zaokružio svoja opažanja i zaključke donesene temeljem istih.

Uz današnj dan vezuje se pučka izreka „topla siječnja da nas Bog sačuva“. Budući da će i današnji dan ući u kategoriju toplog siječanjskog dana, što nam to pučki meteorolog zapravo poručuje, na koje opasnosti nas upozorava?

Tri su moguće prijetnje koje nam donosi topao siječanj:

Preživjet će većina štetoćina i nametnika koji ne bi preživjeli hladnu zimu (sjetite se samo komaraca koji nam zuje oko ušiju i ovih dana i krpelja koje nalazimo na našim dlakavim ljubimcima po povratku iz šetnje!)

Temperature neprimjerene zimi poremetit će vegetacijski ritam. Biljke koje bi u ovo doba godine trebale spavati svoj „zimski san“, ugodno zaštićene i utopljene snježnim pokrivačem, bit će zavarane toplinom te će početi klijati i pupati kao početkom proljeća, a kad zima u veljači ili ožujku, ipak, pokaže svoje opake zube, smrznut će se i propasti.

Zima će se produžiti, pa umjesto da od sredine ožujka i u travnju uživamo u proljetnom vremenu, borit ćemo se sa zimom koja se nije „ispuhala“ kad joj je bilo vrijeme!