Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Na Zemlji sve toplije – NASA objavila uznemiravajuće rezultate mjerenja globalne temperature

15.05.2016. | Đurđica Marković

NASA je objavila zabrinjavajuću vijest da je travanj ove godine najtopliji mjesec otkako je mjerenja temperature. Prošlog mjeseca također su objavili kako je mjesec ožujak bio najtopliji u posljednjih 136 godina.

Ti podaci pokazuju da je rast globalne temperature konstanta koja bi svijet trebala ozbiljno zabrinuti. Američka agencija tada je upozorila da su listopad, studeni i prosinac 2015-te te siječanj i veljača 2016-te srušili rekorde u globalnim temperaturama, te da će se taj trend nastaviti. Kako tvrdi NASA u svojem novom izvještaju, temperatura na globalnoj razini u mjesecu travnju 2016. godine viša je za 1.1 posto u odnosu na mjerenja od 1951.-1980., čime je travanj postao šesti mjesec zaredom koji je premašio ranije izmjerene temperature, prenosi Independent.

“Ovo je zaista velika informacija. Trenutno smo u poziciji gdje ne znamo kako će se stvari odvijati. Znali smo da El Nino ima utjecaj, ali mislim da nitko nije očekivao ovakav skok”, kazao je meteorolog Eric Holthaus te dodao kako stručnjaci smatraju da je globalna temperatura u posljednjih godinu dana porasla za 25 posto u odnosu na mjerenja iz 1880. godine. Gavin Schmidt, direktor NASA-inog Instituta Goddard za svemirska istraživanja, zaključio je da znanstvenici već sa sigurnošću mogu predvidjeti da će 2016. biti najtoplija godina ikada.

Accuweather: Stižu paklene vrućine, ovo će biti jedno od najtoplijih ljeta na Balkanu

Podsjetimo, Accuweather je jučer objavio dugoročnu prognozu za ljeto. I dok će prema njihovim prognozama velike količine kiše ublažiti temperature u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj, na području Francuske, Njemačke i Poljske očekuju se česta grmljavinska nevremena.

S druge strane, područje cijelog Balkana i Italije obojeno je crvenom bojom, što znači da će ljeto na tim prostorima biti iznimno vruće i suho.

“Vrućine na Balkanu mogle bi dovesti do toga da ovo bude najtoplije ljeto na tom području u posljednjih nekoliko godina”, kazao je meteorolog AccuWeathera Alan Peppert.

Na jugu Balkana, osim vrućina, probleme će za poljoprivrednike stvarati velika suša. Najtoplije će biti krajem lipnja i početkom kolovoza, kada će postojati i najveća opasnost od požara.

Suša i požari

Toplije nego u Hrvatskoj prema proračunima AccuWeathera ipak će biti u Italiji, Rumunjskoj, Moldaviji, Mađarskoj, Slovačkoj i to tijekom srpnja, nakon čega se očekuje popuštanje vrućina. AccuWeather je tako potvrdio prognoze hrvatskih prognostičara, koji također navode da će ljeto pred nama biti vruće i sušno.  Suša će biti najizraženija u kolovozu, a uz manjak oborina predviđa se i visoka mogućnost za otvorene požare. Velika je vjerojatnost kako će ljeto u prosjeku biti više vruće, no s manje vrlo vrućih dana nego u 2015.

Tijekom ljeta se, naime, očekuje 20 dana s temperaturama višim od 32 stupnja.

Izvor: Index.hr