Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Najavljeno pogoršanje vremena stiglo, što nas čeka do kraja vikenda

21.11.2015. | Đurđica Marković

Pogoršanje vremena najavljivano već neko vrijeme stiglo je točno prema predviđanjima prognostičara. U veći dio zemlje ono je donijelo kišu, u gorje i više predjele Gorskog kotara prvi ovosezonski snijeg.

Kiše će biti i u nastavku današnjeg dana, na Jadranu i pljuskova praćenih grmljavinom, a snijeg će se iz gorskih predjela u drugom dijelu dana, a osobito prema večeri, mjestimice spustiti i u niže dijelove unutrašnjosti.

Jutros je diljem zemlje bilo razmjerno toplo, između 8 i 17°C na kopnu, te od 13 do 19°C na obali i otocima. Dnevne temperature u unutrašnjosti zemlje osjetno će pasti, a očekuje se većinom od 2 do 9°C. Na Jadranu će dnevne temperature ostati na nivou jutarnjih, a kretat će se većinom između 10 i 18°C.

Posvuda će biti vjetrovito.  U unutrašnjosti zemlje puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu jaka i olujna bura,  samo će u Dalmaciji početkom dana biti jakog jugozapadnjaka.

U nedjelju popodne postupno smirivanje

Sličnim vremenskim prilikama počet će i nedjelja. Diljem zemlje bit će pretežno oblačno. Na Jadranu će povremeno padati kiša, u gorskim predjelima snijeg, a u nizinama unutrašnjosti kiša i oborine na granici kiše i snijega. U noći i tijekom jutra snijeg može padati i u nižim dijelovima unutrašnjosti. Glavnina oborina očekuje se u prvom dijelu dana, poslijepodne će oborine slabiti i postupno stati.

Vjetar će u većem dijelu kopnene Hrvatske oslabiti, no prvi će dio dana još biti vjetrovit uz umjeren, ponegdje i jak, sjeveroistočni vjetar, u Slavoniji će biti umjerenog sjeverozapadnjaka. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana bit će umjerene i jake bure, popodne sjeverozapadnog vjetra, dok će na ostatku obale veći dio dana puhati umjeren i jak jugozapadni i južni vjetar.

Jutarnje temperature zraka na kopnu će se kretati između -4 i 3°C, na Jadranu od 5 do 12°C na većem dijelu obale, na jugu će biti toplije, između 13 i 15°C. Danju kopnene predjele očekuje od 0°C u gorskim predjelima do 8°C u nizinskim predjelima, a morske između 11 i 16°C.

Nadamo se da uživate u prvom zimskom vikendu u našoj zemlji i da vam ovo pogoršanje vremena nije pokvarilo planove. Konačno, mnogo je toga u čemu možemo uživati i u danima poput današnjeg i sutrašnjeg, zar ne!