Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija | Zanimljivosti

Najhladnija veljača u kopnenim predjelima od 1994.

20.03.2014. | Đurđica Marković

NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) svaki mjesec izdaje klimatsko izvješće u kojem se nalaze sažeci događanja povezanih uz klimu, i na razini SAD-a i na globalnoj razini.

Prema njihovom izvješću za ovogodišnju veljaču, veliki dijelovi Sjeverne Amerike i Azije bili su hladniji od prosjeka. Protekla je veljača tako na kopnu globalno najhladnija od 1994. kad je posljednji put u kopnenim predjelima zabilježena ispodprosječna temperatura za taj mjesec. Unatoč tome, ove je godine veljača i dalje bila malo iznad srednjaka za dvadeseto stoljeće – točnije 0.31°C toplija, što ju stavlja na 44. mjesto ljestvice najtoplijih veljača od 1880. odnosno otkad postoje pouzdana mjerenja. Međutim, treba uzeti u obzir da greška u kopnenim mjerenjima iznosi 0.32°C.

201402
Odstupanja od srednjaka za veljaču za klimatološko razdoblje 1981-2010.

U dijelovima SAD-a i Kanade mogu se primijetiti velika područja ispodprosječnih temperatura pa je veljača tamo bila među deset najhladnijih dosad dok su dijelovi Norveške i Finske zabilježili drugu najtopliju veljaču otkad traju mjerenja.

S druge strane, oceani su još uvijek topli – globalno usrednjena površinska temperatura je sedma najviša za taj mjesec s 0.45°C iznad srednjaka za dvadeseto stoljeće.

Ako se u obzir uzme usrednjena temperatura i preko kopnenih i preko oceanskih površina, tada je ovogodišnja veljača bila 21. najtoplija s 0.41°C višom temperaturom od srednje za dvadeseto stoljeće.

A Hrvatska?

U cijeloj su zemlji srednje mjesečne temperature bile više od prosjeka u odnosu na klimatološko razdoblje 1961.-1990. Topli su bili dijelovi sjeverozapadne, središnje i istočne Hrvatske, vrlo topao dio istočne Hrvatske te dio sjevernog i srednjeg Jadrana s pripadnim zaleđem kao i dio južnog Jadrana (Lastovo), a ekstremno toplo je bilo u preostalim dijelovima Hrvatske.

veljača dhmz

Kao što je vidljivo iz gornje slike, u većem dijelu zemlje mjesec je bio kišniji od prosjeka, oborinske su prilike klasificirane kao normalne samo na istoku Slavonije i jugu Dalmacije.

Izvor: NOAA, DHMZ.