Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Najsnježniji obalni grad svijeta

28.12.2012. | Đurđica Marković

Valdez

Voljeli snijeg ili ne, dolaskom zime on je česta tema razgovora. Jedni se žale što ga uopće nema, ili ga nema dovoljno, drugima ga je uvijek previše. No, postoje mjesta na Zemlji na kojima ga napadaju gotovo nevjerojatne količine.

Jedan od gradova kojemu snijega ne manjka je Valdez na Aljasci. Ne samo da ga ne manjka, već je Valdez i najsnježniji grad svijeta smješten na razini  mora. Prosječna količina snijega koja godišnje padne u tom gradu iznosi 812,8 cm. Prošle zime snijeg je tamo bio vraški zaposlen, pa ga je samo u siječnju palo 266,7 cm, a 12. siječnja 2012. godine pala je najveća ikada zabilježena količina snijega u jednom danu,  nevjerojatnih 213,4 cm! Već početkom veljače bila je premašena prosječna godišnja količina snijega. Naime, do 3. veljače 2012. palo ga je čak je 861,1 cm!

Obilje snijega i ne preniske temperature raj su za ljubitelje zimskih sportova i aktivnosti na otvorenom. Osim onih uobičajenih, tu se možete penjati po zaleđenim vodopadima i glečerima, a za uživanciju na snijegu posjetiteljima ovog snježnog raja na raspolaganju su  bezbrojni snježni vrhovi, doline i glečeri.

I trenutno u Valdezu pada snijeg, kojeg prema jučerašnjim podacima ima 53,3 cm.  Vjetra nema, a temperatura je u 10 sati iznosila -2,2 ˚C, što je i za naše uvjete sasvim podnošljiva hladnoća.  Snježne oborine očekuju se i u idućih nekoliko dana, a slične će biti i temperature. U jutarnjim  i noćnim satima idućeg tjedna bit će hladnije, s temperaturama koje će se spuštati i do -10 ˚C.