Čitaonica | Meteorologija

Nakon pogoršanja i kiše, danas promjenjivo

24.05.2016. | Đurđica Marković

Najviše volimo pogoršanja vremena čija se glavnina ispuše u noćnim satima, pa kad se ujutro probudimo, o njima svjedoče tek mokre ulice i parkovi, te izvješća o količinama napadale kiše.

Dok nam kroz prozor sramežljivo ulazi sunce, tražimo podatke o količinama kiše koja je pala u posljednja 24 sata, zaključno jutros do 8:00 sati. Prema podacima sa meteoroloških postaja DHMZ-a, najviše kiše palo je u Gospiću (23,7 mm), a slijede Križevci (22,8 mm), Zavižan (22,2 mm), Sisak (21,1 mm), Rijeka aerodrom (20,0 mm).

Između 15 i 20 mm kiše palo je u Karlovcu, Krapini, Senju, Zadru i Zagrebu (Grič). Kiše je bilo i drugdje, no u manjim količinama od navedenih.

U vrijeme pisanja ovog izvješća kiše ili oborine s grmljavinom ima još rijetko, uglavnom u Dalmaciji te na Zavižanu.

U nastavku dana očekuje nas promjenjivo vrijeme. Iako će posvuda biti sunčanih razdoblja, bit će nestabilno uz povremenu kišu, lokalne pljuskove i grmljavinu, koji ponegdje mogu biti i izraženiji. Zato, ne spremajte kišobrane!

Vjetar će biti uglavnom slab do umjeren, zapadni i sjeverozapadni, samo će na jugu u početku još biti jugozapadnjaka.

Za razliku od jučerašnjeg dana, kada su maksimalne dnevne temperature u kontinentalnoj Hrvatskoj dosezale 28 ºC, a na obali 25 ºC, danas ni na kopnu, niti na moru, neće prelaziti 22 ºC.