Čitaonica | Meteorologija

Nakon rujanskih rekorda, vikend osvježenje i kiša, a onda ponovo ljepše

20.09.2015. | Đurđica Marković

Dosadašnji tijek mjeseca rujna sve je samo ne jesenski. Ne treba to čuditi ako znamo da je u svom većem dijelu rujan, ipak, ljetni mjesec. Ove godine je taj svoj ljetni karakter u potpunosti i pokazao.

Posljednji tjedan kalendarskog ljeta nije obilježila samo vrućina već i mnogobrojni temperaturni rekordi. Nakon četvrtka koji je gotovo u cijeloj zemlji bio vruć s temperaturama zraka iznad 30°C, a tek se rijetko mjerilo stupanj ili dva ispod 30°C, i to uglavnom na Jadranu (Lastovo 29°C) i u unutrašnjosti  Istre (Pazin 28°C), petak, 18. rujna, donio je  nove temperaturne rekorde

Maksimalna temperatura zraka u Kninu je iznosila 37,9°C, što je za 0,5°C više od starog rekorda od 7. rujna 2008. godine. U Gradištu je istog dana izmjereno 37,7°C, što je također novi rujanski temperaturni rekord. Stari rekord izmjeren je 7. rujna 2008. godine i iznosio je 37,3°C.

Vruće je bilo i u Šibeniku,  najviša dnevna temperatura dosegnula je 35,4°C, čime je  izjednačen rujanski temperaturni rekord od  7. rujna 2008. godine. Granica vrućine premašena je i na meteorološkim postajama Osijek Klisa (36,2°C), Ploče (35,5°C), Slavonski Brod (35,2°C), Osijek Čepin (35,1°C), u 14:00 sati u Belom Manastiru, Đakovu, Imotskom i Sinju izmjereno je 35°C, a u Metkoviću i Mljetu 36°C.

Ostatak Jadrana imao je od 31 do 34°C.  I dok su u Slavoniji najviše dnevne temperature prelazile 35°C, u ostatku unutrašnjosti zemlje mjerilo se od 28 do 31°C.

Nešto više oblaka od ostatka zemlje imali su zapadni predjeli, a u Istri i na Kvarneru bilo je i rijetke kiše.

Vruće je bilo i u susjednim zemljama, a Zenica s najvišom dnevnom temperaturom od 40,9°C bila je najtoplji europski grad! Samo malo manje vruće bilo je u Loznici (Srbija) i Podgorici (Crna Gora), gdje je u najtoplijem dijelu dana izmjereno 38,5°C.

Vikend je donio porast naoblake, posebice u unutrašnjost zemlje gdje su i temperature zraka pale. Najtopliji grad u zemlji bio je Knin (35,7°C), na obali i otocima mjerilo se između 27 i 34°C, a u unutrašnjosti zemlje od 20 u gorskim do 29°C u istočnim predjelima.

Tijekom noći sa subote na nedjelju u mnogim dijelovima zemlje pala je kiša, mjestimice i obilna. Jutros do 8 sati najviše kiše zabilježila je meteorološka postaja Gospić (42,8 mm), a slijede Daruvar (33,7 mm), Božava (33 mm), Virovitica (28 mm), Lipik (27 mm), Hrvatska Kostajnica i Kutina (26 mm), Pag (22 mm). Kiše je bilo i u mnogim drugim mjestima naše zemlje, no u osjetno manjim količinama od ovih navedenih.

Što nas čeka do kraja nedjelje

U većem dijelu zemlje današnji će dan proteći uz promjenljivo oblačno vrijeme. Uglavnom prijepodne mjestimice će još biti kiše, pljuskova i grmljavine. Oblačnije će biti u Slavoniji, Lici i Dalmaciji, gdje će i oborine biti češće, osobito u prvom dijelu dana. Najljepše vrijeme imat će sjeverni Jadran – prijepodne djelomice, popodne pretežno sunčano. Popodne će se postupno razvedravati i u sjeverozapadnim i zapadnim predjelima. Posvuda će osvježiti, a najviše dnevne temperature mjestimice će biti i desetak stupnjava niže od subotnjih.

U kopnenim će predjelima puhati slab i umjeren sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu bura, na njegovom sjevernom i srednjem dijelu umjerena i jaka, podno Velebita na udare i olujna.

Jutros u 6:00 sati kopnena je Hrvatska imala između 12 i 18°C, morska od 17 do 24°C. Danju se očekuje od 16 do 22°C na kopnu, te između 22 i 26°C na moru.

Prva polovina novog tjedna

Početak novog tjedna u većem će dijelu zemlje obilježiti pretežno sunčano vrijeme. Na krajnjem jugu i istoku zemlje prijepodne će biti umjereno do pretežno oblačno, a ponegdje bi moglo pasti i malo kiše. U kopnenim je predjelima ujutro moguća mjestimična magla.

Na kopnu će puhati slab i umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak, na istoku i sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu uz obalu umjerena i jaka bura, prema otvorenom moru umjeren sjeverozapadni vjetar. Prema kraju dana bura će postupno slabiti.

Jutarnje temperature zraka na kopnu će se kretati između 7 i 13°C, na moru od 16 do 20°C. Najviše dnevne temperature bit će od 16 do 22°C u kopnenoj, te između 22 i 27°C u morskoj Hrvatskoj.

Utorak

I u utorak će se diljem zemlje zadržati pretežno sunčano vrijeme. Naoblaka će biti uglavnom mala. U unutrašnjosti zemlje ujutro je mjestimice moguća magla, osobito po kotlinama gorskih predjela te uz riječne tokove. U noći na srijedu sa zapada se očekuje porast naoblake, na sjevernom Jadranu ponegdje i kiša. U kopnenim će predjelima zapuhati slab istočni i jugoistočni vjetar, na Jadranu će biti slabog do umjerenog sjeverozapadnjaka i jugozapadnjaka. Jutro će u kopnenoj Hrvatskoj biti svježe, s temperaturama koje će se kretati između 6 i 12°C. Na obali i otocima jutro će biti osjetno toplije nego na kopnu, većinom od 16 do 19°C. U najtoplijem dijelu dana očekuje se između 20 i 25°C, samo je u gorju moguć i koji stupanj manje.

Srijeda

U većem dijelu zemlje i prvi dan kalendarske jeseni bit će većinom sunčan. To ne vrijedi za sjeverni Jadran gdje će već prijepodne biti promjenljivo, ponegdje uz kišu, a odmicanjem dana tmurnih će oblaka biti sve više, s njima i kiše koja će krajem dana i u noći na četvrtak ponegdje biti i obilnija. Navečer, a osobito u noći na četvrtak, ovo naoblačenje praćeno kišom proširit će se na veći dio kopnene Hrvatske te na sjever Dalmacije.

Na kopnu će puhati slab, u gorskim i sjeverozapadnim predjelima povremeno umjeren, jugozapadni vjetar, a na Jadranu slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak.

Jutarnje temperature zraka na kopnu će biti između 8 i 16°C, na moru od 16 do 21°C. U najtoplijem dijelu dana kopnena će Hrvatska imati od 20 do 25°C, Slavonija od 25 na zapadu do 28°C na krajnjem istoku, a obala i otoci između 24 i 26°C.