Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Nastavlja se razdoblje promjenjivog i nestabilnog vremena

11.06.2016. | Đurđica Marković

Ovaj lipanj u svom dosadašnjem tijeku sasvim lijepo potvrđuje činjenicu da, iako ga mi percipiramo kao ljetni mjesec, on to, ipak, nije.

Naime, kako prve dvije  trećine lipnja još uvijek pripadaju prevrtljivom proljeću, a samo ona zadnja,  ljetu, sasvim je razumljivo što je vrijeme u prvoj dekadi mjeseca, a po svemu sudeći i u idućih nekoliko dana,  promjenljivo i nestabilno,  pravo proljetno. No, barem se na temperature ne možemo požaliti, jer bez obzira na dosta čestu kišu i grmljavinske pljuskove, temperature su zaista bolji dio dosadašnjeg tijeka mjeseca.

Što nas očekuje u iduća četiri dana?

U nedjelju će diljem zemlje biti promjenjvo do pretežno oblačno uz povremenu kišu i lokalne grmljavinske pljuskove, pri čemu se obilnije oborine očekuju na Jadranu i u područjima uz njega te u zapadnim kopnenim predjelima. Tek će ponegdje biti i kraćih sunčanih razdoblja.

Diljem zemlje će biti razmjerno vjetrovito. U kopnenim predjelima će biti povremeno umjerenog, u gorju na udare i jakog, sjevernog i sjeverozapadnog vjetra, na Jadranu će puhati većinom umjeren jugozapadnjak i jugo.

Jutro će posvuda biti razmjerno toplo, s temperaturama zraka između 14 i 18°C u kopnenoj, te između 17 i 21°C u morskoj Hrvatskoj. U najtoplijem dijelu dana očekuje se od 19 do 25°C, u gorju i malo manje.

I novi će tjedan početi promjenjivim i nestabilnim vremeno.  Iako će mjestimice biti povremene kiše, a sredinom dana i popodne i lokalnih grmljavinskih pljuskova, oborina će biti manje nego dan ranije, a tmurne oblake zamijenit će sunčana razdoblja, zbog kojih će se dan činiti ljepšim.

U kopnenim će predjelima puhati slab do umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak, a na Jadranu slaba i umjerena bura i sjeverozapadni vjetar.

Jutarnje temperature zraka kretat će se između 10 i 16°C na kopnu, te između 16 i 20°C na moru, dok se u najtoplijem dijelu dana u kopnenoj Hrvatskoj očekuje od 20 do 24°C, a u morskoj između 24 i 27°C.

U utorak se očekuje djelomice sunčano, no i dalje nestabilno vrijeme, pa će mjestimice biti kiše, a uglavnom sredinom dana i popodne i lokalnih grmljavinskih pljuskova.

Na kopnu će vjetar biti većinom slab, samo će na istoku povremeno puhati umjeren sjeverozapadnjak. Na Jadranu će biti slabog i umjerenog sjeverozapadnjaka, u Dalmaciji i umjerenog zapadnog i jugozapadnog vjetra.

Jutarnje temperature zraka kretat će se od 10 do 14°C na kopnu, te između 16 i 21°C na moru, dok će najviše dnevne u kopnenoj Hrvatskoj biti između 20 i 25°C, a u morskoj od 24 do 26°C.

Prema trenutno dostupnim prognostičkim materijalima, srijeda bi mogla biti sunčanija i nešto stabilnija, no uz povremeno više oblaka još uvijek je mjestimice moguća prolazna kiša ili kakav kraći pljusak, iako značajno rjeđe nego prijašnjih dana. Više sunca rezultirat će i porastom dnevnih temperatura, posebice u Slavoniji i Dalmaciji, gdje će najviše dnevne temperature ponovo imati ljetne vrijednosti.

U kontinentalnoj će Hrvatskoj puhati većinom umjeren jugozapadnjak,  dok će na Jadranu biti umjerenog juga i jugozapadnjaka.

U jutarnjim satima temperature zraka na kopnu će biti od 10 do 15°C, na moru između 16 i 21°C. U najtoplijem dijelu dana kopnenu Hrvatsku očekuje između 20 u gorju i 28°C u istočnoj Slavoniji, a morsku od 24 do 27°C.

Bez obzira što će razdoblje pred nama biti vrlo promjenjivo, sunčevo UV zračenje i dalje je takvo da je potreban oprez i primjerena zaštita. Informacije o njegovom intenzitetu u pojedinim dijelovima naše zemlje možete pratiti ovdje.

Biometeorološke prilike na Jadranu će biti nepovoljne, u ostatku zemlje razmjerno nepovoljne, što za ljude osjetljive na vrijeme znači mogućnost pojačanog umora, razdražljivosti i manjka koncentracije, a nerijetko i glavobolju te bolove na mjestima ranijih povreda. Kronični bolesnici teže će se nositi s tegobama vezanim uz bolesti od kojih boluju, a pod nepovoljnim vremenskim utjecajem te će se tegobe dodano intenzivirati. Biometeorološku prognozu možete na dnevnoj bazi pratiti ovdje.