Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Nesnosne vrućine u Australiji: temperature se penju i preko 50 ºC, a pod udarom vrućine tope se ceste

08.01.2018. | Đurđica Marković

Nakon razdoblja obilježenog toplinskim valovima, požarima i poplavama, a koje je trajalo od prosinca 2016. do veljače 2017., i početak 2018. godine Australiji donosi ekstremne vremenske prilike.

U Sydneyu je jučerašnji dan (nedjelja) bio najtopliji u posljednjih 79 godina (od 1939.)! U predgrađu  Penrith najviša dnevna temperatura zraka dosegnula je 47,3 ºC, pa je zbog vrućine prekinuto poznato tenisko natjecanje  Australian Open. Na stadionu za kriket situacija je bila još gora, naime, u središtu terena temperatura se popela do nevjerojatnih 57,6 ºC!

Prema objavama na društvenim mrežama, vrućine su tako žestoke da se tope ceste.

Dobrotvorne organizacije organiziraju smještaj za beskućnike kako bi ih sklonili s pregrijanih ulica, dijele im vodu i prevoze u bolnice one kojima je već pozlilo od vrućine.

Oko 7000 kućanstava u australskoj državi Novi Južni Wales ostalo je bez struje.

Na širem području Sydneya zabranjeno je paljenje vatre, kako bi se izbjegao rizik od požara, koji su u ljetnom periodu postali uobičajena pojava.

Nekoliko požara već je zabilježeno u subotu, a veći broj kuća uništen je u državama Viktoriji i Južnoj Australiji.

Opasnom razdoblju požara prethodila je jedna od  najsuših australskih zima ikada.

Valja podsjetiti da je u razdoblju od prosinca 2016. do veljače 2017. godine širom Australije premašeno  200-tinjak temperaturnih rekorda.

Stručnjaci su upozorili  da su temperature kopna i mora pogođene klimatskim promjenama koje vode još ekstremnijim vremenskim uvjetima.

Zbog relativno male naseljenosti (24 milijuna stanovnika) u odnosu na svoju površinu i velike ovisnosti o ugljenu kao energetnu, Australija je jedan od najvećih svjetskih onečišćivača stakleničkim plinovima po glavi stanovnika.