Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Nesvakidašnji zalazak sunca s pogledom na Korčulu

23.03.2017. | Nebojša Subanović

Zalasci sunca na Jadranu malo koga ostavljaju ravnodušnim. No, kada se “udruže” s maglom, kao što je to bilo danas na otoku Pelješcu, prizori zaista oduzimaju dah!

Naša čitateljica Antonija Car poslala nam je predivne fotografije zalaska sunca snimljene iz vinograda Dingač na otoku Pelješcu. Zalazak sunca s pogledom na Korčulu učinila je posebnim ova magla koja kao da se se priljubila uz morsku površinu.

O čemu se radi i je li je ovo uobičajna pojava?

Magla na moru nije prečesta pojava, posebno ovako širokih razmjera kao što je ova današnja na Pelješcu. U našim krajevima najčešća su dva oblika magle: radijacijska i advekcijska.

Radijacijska magla nastaje zbog radijacijskog hlađenja tla, a time i prizemnog zraka pa dolazi do kondenzacije vodene pare. Takva magla se inače stvara iznad rijeka i u kotlinama. Vrlo je važno da nema vjetra jer i običan povjetarac izaziva jaču turbulenciju i miješanje zraka te se tako ne dobiva dovoljno niska temperatura za stvaranje magle. Radijacijska magla se javlja noću i rano ujutro te se ne zadržava dugo nakon izlaska sunca. Najčešća je u jesen i ranu zimu.

Advekcijska magla se javlja kada topao i vlažan zrak nošen vjetrom prelazi preko hladne površine (hladno more ili snijeg) i posljedično se ohladi ispod temperature rosišta. Kod nas se ovaj tip magle najčešće javlja na sjevernom Jadranu kada topliji zrak prelazi preko hladnijeg Jadranskog mora te se hladi i nastaje magla. Takva magla se još može prenositi na okolna područja sporim strujanjem zraka.

Prema izjavama očevidaca, ovdje se, navodno, radi o advekcijskoj magli.