Čitaonica | Meteorologija | U korak s vremenom

Neviđene hladnoće u Americi traju, odnose i ljudske živote

31.01.2019. | Đurđica Marković

Val hladnog arktičkog zraka koji je parilizirao središnji SAD i uzrokovao smrt najmanje 12 ljudi, u četvrtak je krenuo prema sjeveroistoku. Tijekom vikenda se očekuje kraj ovog neviđenog hladnog vala i zatopljenje.

Vijest o zatopljenju za vikend nije bila velika utjeha za sve koji se bore protiv ledenih uvjeta, snažnih vjetrova i temperatura koje padaju i do -37 °C u središnjem SAD-u te  -16 ° na Istočnoj obali. Ovim valom ekstremne hladnoće pogođeno je 55 miliona maeričkih građana.

Velike hladnoće pogodile su SAD zbog polarnog vrtloga, stratosferskog obrasca vjetrova koji inače kruži oko Sjevernog pola.  U Minnesoti i na sjeveru Michigana temperature su padale i do -31 °C, kazao je meteorolog Andrew  Orrison. Središnji i sjeverni Wisconsin je na -29 °C, a dijelovi sjevernog Illinoisa, uključujući područja oko Chicaga, bila su na -26 i -23 °C.  Iznimno hladno vrijeme stiglo je  i na istočnu obalu. Najniža temperatura u Bostonu je tijekom noći bila -21 °C, a Islip, New York i Long Island zabilježili su rekordno niskih -16 °C.  Hladnoća je od subote uzrokovala najmanje 12 smrtnih slučajeva, prenose dužnosnici i mediji. Neki su poginuli u prometnim nesrećama povezanima s hladnim vremenom, a drugi zbog izloženosti hladnoći.

Prošlo je više od 20 godina otkad je sličan arktički val pogodio središnji zapad SAD-a i sjeveroistok te države. Zabilježeno je više od 30 rekordno niskih temperatura. Najnižu je zabilježio grad Cotton u Minnesoti gdje je bilo -48 °C.  Američki domovi i poslovni svijet su u srijedu iskoristili rekordne količine prirodnog plina za grijanje, pokazuju prvi rezultati agencije za financijske podatke Refinitiv. Otkazano je i odgođeno nekoliko tisuća letova.

Fotografije: www.abc.net.au