Čitaonica | Meteorologija

Normalni, El Niño i La Niña uvjeti

03.11.2011. | Đurđica Marković

U normalnim (ne-El Niño) uvjetima pasati pušu od istoka prema zapadu preko tropskog dijela Tihog oceana i dižu toplu površinu oceana na zapadnoj strani (Indonezija), gdje je i razina mora u takvim uvjetima za pola metra viša nego u Ekvadoru. Područje tople vode u zapadnom dijelu Tihog oceana je pogodno za konvekciju te čestu kišu, dok je na drugoj strani oceana zrak prilično suh i kiše nema. Na istočnoj obali Tihog oceana, uz obale Perua, dolazi do izviranja hladnije vode iz dubine koja je bogata planktonima i ima bitnu ulogu u osnovnim djelatnostima Perua i Ekvadora.

El Niño uvjeti

U vrijeme El Niña pasati u središnjem i zapadnom dijelu Tihog oceana oslabe, ne potiskuju toplu vodu prema zapadu nego se zadržava u središnjem dijelu, što rezultira uzdizanjem termokline u Indoneziji i spuštanja na obalama Perua. Direktna posljedica je izostanak izviranja hladnije vode iz dubina. I oborine se pomiču istočnije prateći toplu morsku površinu što rezultira poplavama u Peruu i sušom u Indoneziji i Australiji. Prvi znakovi El Niña su:

    • porast tlaka zraka iznad Indijskog oceana, u Indoneziji i Australiji
    • pad tlaka zraka iznad Tahitija i istočnog dijela Tihog oceana
    • slabljenje pasata
    • kiša u sjevernim peruanskim pustinjama i suša u Australiji

La Niña uvjeti

U vrijeme La Niñe pasati su jači i “guraju” zagrijanu morsku površinu još zapadnije. Termoklina se u istočnom dijelu Tihog oceana podigne i hladnija planktonima bogatija voda iz dubina izvire na površinu dok je na zapadnom dijelu oceana povećano formiranje tajfuna i oluja. Razina mora na zapadnom dijelu Tihog oceana je za vrijeme La Niñe 60 centimetara viša od razine mora u Peruu. La Niña često slijedi odmah iza El Niño epizode posebno ako je El Niño bio snažan.