Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Novi tjedan, nove vremenske prilike

10.04.2016. | Đurđica Marković

Iako je proljeće, osobito njegov prvi dio, poznato po vrlo promjenjivom vremenu, uvijek smo pomalo razočarani kada se vrijeme pogorša.

A kada se nakon niza sunčanih i iznadprosječno toplih dana temperature gotovo prepolove,  s nestrpljenjem se čeka povratak ljepšeg i toplijeg vremena.

Na zadovljstvo mnogih, vikend završava smirivanjem vremenu. Nedjeljno popodne u mnogim je dijelovima zemlje bilo umjereno do pretežno oblačno i suho, a slaba kiša zabilježena je tek vrlo rijetko. Temperature zraka u 15:00 sati kretale se između 11 i 15ºC u kopnenoj Hrvatskoj, te od 17 do 21 ºC na obali i otocima.

Ujutro prohladno, danju toplo, odjenite se slojevito

Novi tjedan počet će lijepim proljetnim vremenom, pretežno sunčanim, ujutro razmjerno svježim, osobito u kopnenoj Hrvatskoj, danju ugodno toplim. Naoblaka će biti većinom mala, nešto oblačnije bit će u prvom dijelu dana na krajnjem istoku Slavonije, gdje će povremeno biti umjerene naoblake. U unutrašnjosti zemlje ujutro bi mjestimice moglo biti sumaglice ili magle.

U većem dijelu kopnene Hrvatske bit će slabog, u gorskim područjima umjerenog, jugozapadnog vjetra, u istočnoj će Slavoniji povremeno puhati umjeren sjeverozapadnjak. Na Jadranu će tijekom jutra biti slabe do umjerene bure, a danju sjeverozapadnog i zapadnog vjetra.

Jutro će u kontinentalnoj Hrvatskoj biti svježe, između 4 i 9°C, dok će danju biti toplo, od 17 do 21°C, pa je dobro slojevito se odjenuti. Na obali i otocima u jutarnjim se satima očekuje od 10 do 14°C, a u najtoplijem dijelu dana između 19 i 21°C.

Pretežno sunčano i toplo proljetno vrijeme zadržat će se diljem zemlje i u utorak. U unutrašnjosti zemlje ujutro je mjestimice moguća sumaglica, danju će biti malo toplije nego prethodnog dana.

U kopnenoj će Hrvatskoj biti vjetrovito uz umjeren, u gorju na udare i jak, jugozapadni, na krajnjem istoku i zapadni vjetar. Na Jadranu će puhati slab do umjeren jugozapadnjak i jugo. Uz zapadnu obalu Istre te prema otvorenom moru jugo će biti umjerene jačine.

Jutarnje temperature zraka u kopnenim će se predjelima kretati između 6 i 12°C, pri čemu će jutro najtoplije biti na istoku Slavonije te na Ogulinskom području, poznatom po razmjerno visokim temperaturama u razdobljima izraženije južine. Obala i otoci u jutarnjim će satima imati od 12 do 14°C. U najtoplijem dijelu dana gorsku Hrvatsku očekuje između 16 i 20°C, ostatak kopnenih područja imat će od 21 do 24°C, a obala i otoci od 18 do 21°C.

Sredinom tjedna porast nestabilnosti

U srijedu se diljem zemlje očekuje djelomice sunčano, no i nestabilno vrijeme. Uz promjenjivu naoblaku, mjestimice će biti kiše, lokalnih pljuskova i grmljavine, tek rijetko u prvom dijelu dana, u većini predjela sredinom dana i popodne.

Diljem zemlje će biti vjetrovito, na kopnu uz umjeren, ponegdje na udare i jak, jugozapadni i južni vjetar, na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak.

Jutro će biti toplije nego prethodnih dana, s temperaturama koje će se kretati između 8 i 13°C u kopnenim, te od 12 do 17°C u morskim područjima. Najviše dnevne temperature bit će većinom između 18 i 23°C, gorska Hrvatska može imati koji stupanj manje, a istočna Slavonija više.

Prema trenutno dostupnim prognostičkim materijalima, u drugom dijelu tjedna očekuje se uglavnom sunčano, u četvrtak u kopnenoj Hrvatskoj malo svježije, a zatim ponovo sve toplije vrijeme. No, za detaljniju prognozu vremena u drugom dijelu tjedna pričekajmo do srijede.