Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Ožujak 2013. godine u svijetu – mjesec velikih ekstrema i mnogobrojnih rekorda

13.04.2013. | Đurđica Marković

ekstremi ozujak

Prema podacima koje je na svom blogu  objavio Christopher C. Burt, jedan od najvećih stručnjaka za klimatske promjene i meteorološke ekstreme, ožujak 2013. Mjesec je velikih ekstrema i mnogobrojnih rekorda.

Za  Europljane neuobičajeno hladan, za dijelove Afrike i Australije rekordno vruć, a Velika Britanija, sjeverna Francuska te Rusija, kao i sjeveroistok i središnji dijelovi SAD-a pamtit će ga po jakim zimskim olujama koje je donio u te dijelove svijeta.

Ljubitelji meteoroloških rekorda pamtit će ga i po jednoj zanimljivosti – i najniža temperatura na Zemlji mjerena u ovogodišnjem ožujku (-75,6 °C, Antarktika), kao i ona najviša (47,3 °C, Južna Afrika),  samo su za 0,5°C više, odnosno niže, od rekordnih globalnih temperatura za mjesec ožujak.

U Africi je mjeren novi temperaturni rekord ovog ožujka izmjerena temperatura  od 47,3°C, što je novi ožujski temperaturno rekord za ovaj kontinent. Istovremeno, iza Melbourna je najduži neprekinuti niz vrućih dana od kako je  mjerenja!

Evo i detaljnijih (ne)prilika po dijelovima svijeta, kako ih je u svom blogu obradio gospodin Burt.

Europa

U većem dijelu sjeverne Europe ovogodišnji je ožujak bio jedan od najhladnijih i najsnježnijih. U Velikoj Britaniji najhladniji je od 1962. godine, a u dijelovima istočne Europe od 1952. godine. U Stuttgartu (Njemačka) prosječna mjesečna temperatura je bila čak za 5,6°C niža od prosjeka.

Mnoga područja Europe pogodile su zimske oluje. Među njima se ističe ona koja je u periodu od 11. do 12. ožujka sjeveru Francuske i Kanalskim  otocima donijela do 25 cm snijega. Obilnih snježnih oborina bilo je i u Bugarskoj, gdje su mjereni snježni zapusi od tri metra. U dvjema snježnim olujama sa pola metra snijega zatrpan je bio i Kijev, a 26. ožujka 2013. godine 75 cm snijega mjereno je u Moskvi, što je najveća  visina snježnog pokrivača u ruskoj prijestolnici u posljednjih 20 godina. U dijelovima krajnjeg ruskog juga posve druga slika – ovdašnje temperature bile su među najvišim ožujskim temperaturama u Rusiji. U glavnom gradu Čečenije, Groznom, 16. je ožujka izmjereno nevjerojatnih 32,9°C!

Ovogodišnji ožujak u Velikoj je Britaniji drugi najhladniji ožujak od 1910. godine, hladniji od sva tri zimska mjeseca ove zime te najhladniji mjesec nakon prosinca 2010. godine.  Srednja mjesečna temperatura iznosila je 2,2°C, što je za 3,3°C manje od prosjeka.

U periodu od 22. Do 24. ožujka dijelove Engleske i Irske zahvatila je još jedna snježna oluja. Tom prilikom palo je od 10 do 50 cm snijega, a uz vjetrove i do 90 km/h stvarani su zapusi i do 6 metara. Najviša visina snijega mjerena u Velikoj Britaniji iznosila je 41 cm, a izmjerena je u Middletonu, 24. ožujka.

Odstupanja temperatura u ožujku 2013. u Velikoj Britaniji

odstupanja Ozujak BG

Sjeverna Amerika

Središnje i istočne dijelove SAD-a tijekom ožujka je zahvatilo nekoliko jačih snježnih ciklona. Istočnu obalu SAD-a je od 6. do 8. ožujka zahvatila oluja koja je obalnom području donijela plimu i jake vjetrove, a unutrašnjosti i do 76 cm snijega. U St. Louisu (Missouri) je od 24. do 25. ožujka palo 32,3 cm snijega, a u Springfieldu u državi Illinois palo je 47,7 cm snijega, što je rekordna količina u povijesti mjerenja (od 1881. godine).

Ožujak je bio neuobičajeno hladan u dvije trećine istoka SAD-a. Godinu dana ranije, ožujak je u SAD-u bio rekordno topao. U Kaliforniji je nastavljena suša. Period od siječnja do ožujka najsušnije je takvo razdoblje u povijesti mjerenja oborina (od 1850. godine).

Istočne meksičke pokrajine Vera Cruz i San Louis Potosi zahvatila je ekstremna vrućina. Temperatura od 46,0°C izmjerena 24. ožujka u Tempolau te 45,3°C izmjerenih 22. ožujka u Tamuinu, blizu su ili  jednake najvišim temperaturama ikad mjerenima u ožujku u Sjevernoj i Srednjoj Americi.

Najniža temperatura mjerena u ožujku 2013. godine na sjevernoj polutci je -64.2 °C na Grenlandu (Summit), 4. ožujka.

SAD_snijeg

Južna Amerika

U periodu od 17 do 18. ožujka Petroplis u Brazilu zahvatila je ekstremna kiša. U samo 24 sata palo je 459 litara kiše, što je dovelo do poplava u kojima su život izgubile 33 osobe. No, nije to bila i najobilnija kiša koja se u 24 sata sručila na Brazil, jer je tamo u lipnju 1947. godine (20. do 21.) zabilježeno nevjerojatnih 662 mm oborine, što je i brazilski oborinski rekord.

Poplave izazvane ekstremnom kišom, Petroplis u Brazilu

Brazil poplava

Afrika

Na jugu Afrike nastavljene su vrućine, osobito u zapadnim predjelima, gdje traju od kraja studenog. Četvrtog dana mjeseca ožujka 2013. godine temperatura se u Vioolsdrifu popela na 47,3°C, što je i najveća temperatura mjerena na Zemlji u ožujku, ujedno i nova najveća afrička temperatura za treći mjesec u godini. Samo je pola stupnja Celzija nedostajalo da svijet dobije novi ožujski temperaturni maksimum! On i dalje iznosi 47.8 °C koliko je u Australiji mjereno 4. ožujka 1998. u Roebournu i 6. ožujka 2007. u Carnarvonu.

U Gani, u gradu Navrongo izmjeren je novi temperaturni rekord (za bilo koji mjesec) od 43,0°C. U Senegalu je u gradu Matamu 21. ožujka mjereno 46.2 °C, što je novi temperaturni rekord za ožujak za tu zemlju. To je i najviša temperatura mjerena u ožujku na sjevernoj zemljinoj polutki.

U periodu od 30. do 31. ožujka bujice su poplavile Port Louis, glavni grad otočne države Mauritius. U samo 90 minuta palo je 152 mm kiše, od  ukupno 193,2 litara koje je oluja donijela. Život je izgubilo jedanaestoro ljudi, od čega šest u poplavljenom pješačkom pothodniku.

Poplave u Port Louisu (Mauritius)

Poplava u Port Louisu

 Azija

Južne kineske pokrajine Fujian i Guangdong 20. su ožujka zahvatile snažne grmljavinske oluje praćene  tornadima i tučom. Jedanaestoro ljudi je poginulo kada je tornado pogodio trajekt na rijeci u pokrajini Fujian. Tuča veličine bejzbolske loptice ozlijedila je  mnoge u gradu Dongguan, a jaki vjetrovi doveli su do urušavanja zgrada.

U Tajlandu je ožujak bio izuzetno vruć. U Bangkoku, na službenoj gradskoj postaji, izmjerena je temperatura od 40,1°C, što je najviša ikada izmjerena temperatura, i to ne samo u ožujku, već za sve mjesece. Bilo je to 26. ožujka. Rekordna vrućina od 42,6°C mjerena je i na sjeveroistoku Tajlanda.

Jedno od najkišovitijih mjesta na svijetu, Cherrapunji u Indiji, ovog je ožujka primilo samo 7.4 mm kiše, pa je ovogodišnji  ožujak  najsušniji ožujak od onog iz 1909. godine, kada je palo 5.8 mm kiše. Inače, ožujski prosjek iznosi 240 mm oborine.

Tuča u gradu Dongguan u Kini

tuca u Kini

Australija

Tijekom prvih 12 ožujskih dana jugoistok Australije zahvatio je val vrućine, s temperaturama i do 10 °C višim od prosjeka. U Melbourneu je u 9 uzastopnih dana (od 4. do 12. ožujka) temperatura dosegnula najmanje 30°C, odnosno u svih devet dana bila je viša od 32°C. To je najduži niz uzastopnih vrućih dana u Melbourneu u povijesti mjerenja temperatura (od 1855. godine). I noći su bile rekordno tople. Od 7. do 13. ožujka minimalna temperatura se nije spuštala ispod 20 °C, što je također novi rekordni niz takvih dana. 13. ožujka je minimalna temperatura iznosila 26.5 °C, što je najtoplija ožujska noć u znanoj povijesti Melbournea. U Adelaidu je u 10 uzastopnih dana temperatura bila viša od 32 °C, što je drugi najduži niz takvih dana za ožujak.

Novi Zeland

U Novom Zelandu nastavila se najgora suša u zadnjih 70 godina. Sjeverni otok imao je najsušniji ožujak u povijesti, sa samo 8 mm oborine, što je tek 8% od ožujskog prosjeka. Prvi puta u povijesti, suša je proglašena za inače kišnu zapadnu obalu Južnog otoka. Mjesec je bio i vrlo topao. Temperatura od 34.3 °C, izmjerena u Gisborneu, druga je najviša ožujska temperatura u povijesti mjerenja na Novom Zelandu (od 1905. godine).

Suša na Novom Zelandu, Sjeverni otok

susa na NZ

Antarktika

Najniža temperatura na Zemlji izmjerena ovog ožujka iznosi -75.6 °C, a izmjerena je na postajama Concordia (27. ožujka) i Dome Fuji (31. ožujka). Ta je temperatura samo za 0.5 °C viša od najniže ikad izmjeren temperatura na Zemlji u mjesecu ožujku (-76.1 °C na postaji Ago-4 na Antarktici, 31. ožujka 1994. godine).