Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

„Petar peče, Ilija žeže“

20.07.2017. | Nebojša Subanović

Druga polovica srpnja najstabilnije je razdoblje ljeta. Dani su dugi i sunčani, a budući da je kut pod kojim sunčeve zrake padaju na područje Hrvatske velik, sunčevo je zračenje gotovo maksimalno za naše područje.

Ovakvo sunčevo zračenje  omogućuje rast dnevnih temperatura zraka te postizanje godišnjih maksimalnih temperaturnih vrijednosti u našim krajevima.

Najveće, najčešće i najjače vrućine one su koje se javljaju oko blagdana Sv. Ilije (20. srpnja), pa otud ono „Ilija žeže“ iz narodne izreke „Petar peče, Ilija žeže“.

Prvi dio ove narodne izreke se realizirao, u dijelovima zemlje sunce je na Petrovo (29. lipnja) dobrano peklo! Najviše temperature zraka izmjerene su u  Lastovu (32,7 ºC)  i Makarskoj (32,5 ºC), a granica vrućine (30 ºC) prijeđena je i u Osijeku, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Kninu, Splitu, Hvaru, Rijeci, Županji, Komiži, Palagruži, Pločama i Dubrovniku.

Prema najavama prognostičara, današnje najviše dnevne temperature zraka u većini će se predjela kretati između 31 i 36 ºC, pa će vrućine koje se vezuju uz blagdan Sv. Ilije nadmašiti one s kraja lipnja, čime će se još jednom potvrditi pučka meteorološka izreka iz našeg naslova.