Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Početak studenog sunčan, u unutrašnjosti zemlje tijekom jutra hladno uz mraz

02.11.2015. | Đurđica Marković

collage_studeni

Nakon sunčanog početka, studeni, jesenski mjesec čije ime otkriva i njegovu glavnu karakteristiku, studen, nastavlja bez značajnije promjene, barem kada je o vremenu riječ.

Za Jadran  to znači razmjerno svježe jutro na njegovom sjevernom dijelu, sasvim ugodno i dosta toplije u Dalmaciji. Tako se jutros na sjevernom Jadranu mjerilo između 5 i 9°C, a u Dalmaciji od 9 do 13°C. Slične temperature na obali i otocima očekuju se i u utorak.

U unutrašnjosti zemlje jutarnja je situacija manje ugodna, naročito za sve one koji zaziru od hladnoće, jer jutarnje temperature zraka jutros su se u kopnenoj Hrvatskoj spuštale i do -5°C, tek su rijetko prešle 0°C, a slične temperature očekuju se i sutra ujutro. U kopnenoj Hrvatskoj ima i mjestimične magle koja je jutros bila tek kratkotrajna, pa kako sunce još uvijek ugodno grije, danju je osjetno toplije, o čemu svjedoče i današnje dnevne temperature koje su se u 13:00 sati kretale od 7°C u najsvežijim Delnicama do 14°C u najtoplijem Belom Manastiru. Zanimljivo je napomenuti da je na Zavižanu u isto vrijeme izmjereno čak 13°C, Knin je imao 18°C, a Imotski 21°C!

Na obali i otocima u 13:00 se sati mjerilo od 17 do 21°C.

Osim raskošnih boja lišća obasjanog suncem, studeni nam donosi i jednu drugu ljepotu koja nekako više paše uz njegovo ime. To je jutarnji mraz čiji kristalići prije otapanja svjetlucaju na suncu popud sićušnih dragulja.

Nadamo se da i vi uživate u ovom divnom kasnojesenjem vremenu.

Collage fotografija: Sonja Leka, Blaženka Vondra

Naslovna fotografija: Sonja Leka