Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Počinje doba jutarnjih mrazova

03.10.2013. | Đurđica Marković

mraz

Dolaskom listopada i padom temperatura zraka u mnogim dijelovima kopnene Hrvatske počinje i doba jutarnjih mrazova.

Mraz je oborina u obliku sitnih, bijelih ledenih kristalića koja nastaje tzv depozicijom vodene pare, odnosno direktnim prelaskom vodene pare, dakle vode u plinovitom stanju, u led, odnosno vodu u krutom stanju. Nastaje na tlu, na niskom bilju i predmetima, najčešće u dolinama u koje se slijeva hladan zrak s okolnih obronaka i brda.

Nestaje nakon izlaska sunca, kad se zrak i sloj zraka uz tlo zagriju.

U našoj zemlji mrazovitih je dana najviše u prosincu i siječnju. Rekorder s 95 dana s mrazom je meteorološka postaja Pazin, koja je, uz Zalesinu u Gorskom kotaru, i najpoznatije mrazište u mreži hrvatskih meteoroloških postaja. U Gorskom je kotaru broj dana s mrazom smanjen zbog  dugotrajne pokrivenosti tla snijegom. Najbolji dokaz za to je postaja Zavižan na kojoj se mraz javlja prosječno 6 puta na godinu, i to u ranu jesen i kasno proljeće.

Na Jadranu je mraz mnogo rjeđa pojava nego u unutrašnjosti zemlje, a broj dana smanjuje se od sjevernog prema južnom Jadranu. I dok je, primjerice, na zapadnoj obali Istre godišnje u prosjeku oko 40 dana s mrazom, na južnom se Jadranu mraz u prosjeku pojavljuje tek 3 do 5 puta na godinu!

Jesenji mrezevi nisu alarmantne pojave jer ne mogu napraviti neku štetu u poljoprivredi, no dobar su podsjetnik vozačima da provjere stanje antifriza u motorima svojih limenih ljubimaca.