Čitaonica | Meteorologija | U korak s vremenom

Posljednji pozdrav ikoni hrvatske meteorlogije

11.12.2018. | Nebojša Subanović

Osmog dana mjeseca prosinca svijet je posato siromašniji za jednog divnog čovjeka. Preminuo je Milan Sijerković, čovjek i meteorolog kojeg su voljeli baš svi.

Napustio nas je Milan Sijerković  (5.11.1935-8.12.2018.), usudio bih se reći, ikona hrvatske meteorologije. Ako je itko, u zadnjih pola stoljeća, medijski obilježio meteorologiju, onda je to bio kolega Sijerković. Vrstan prognostičar i još vrsniji popularizator meteorologije. Pamtit ćemo ga po neponovljivim TV prezentacijama prognoze vremena, redovito začinjenim pučkim meteorološkim izrekama. Iza njega ostaje i mnoštvo publikacija iz područja popularne meteorologije kojima nastoji približiti tu znanost običnom puku – što je puno teže nego pisati ozbiljne znanstvene članke.

S kolegom Sijerkovićem prvi put se susrećem na studiju meteorologije na zagrebačkom PMF-u, gdje mi drži kolegij Praktikuma sinoptičke meteorologije. Tu se pokazao i kao vrstan pedagog od kojeg sam naučio prve tajne prognostičkog zanata.

Kasnije se srećemo na raznim meteorološkim događanjima i druženjima gdje je uvijek ugodan sugovornik.

Ono po čemu ću ga pamtiti je njegov odgovor novinaru na pitanje što misli o privatnoj meteorologiji u Hrvatskoj na što mu je Sijerković odgovorio otprilike ovako: „Pustite ljude neka rade, ne mogu se svi zaposliti na DHMZ-u, a njihove diplome vrijede jednako kao i naše“.

Dragi kolega, hvala Ti na svemu što sam od tebe naučio.

Počivao u miru.

Nebojša Subanović, meteorolog