Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Prema kraju tjedna vraća se proljeće, no ne spremajte kišobrane

25.03.2013. | Đurđica Marković

jabuka u cvatuDok u unutrašnjosti zemlje snijeg pada kao lud, a Jadranom hara posljednja ovogodišnja marčana bura, misao o skorom povratku proljeća čini se pomalo ludom. No, ono će se u našu zemlju vratiti već u petak.

Povremenog snijega, u istočnoj Slavoniji i susnježice, bit će u unutrašnjosti zemlje i u utorak, osobito prijepodne. Na Jadranu će biti promjenljivo oblačno, na njegovom sjevernom dijelu većinom suho uz  sunčana razdoblja, u Dalmaciji mjestimice uz malo kiše, ponajprije u prvom dijelu dana. U kopnenim će predjelima biti slabog do umjerenog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, na Jadranu umjerene i jake, podno Velebita i olujne bure, u srednjoj i južnoj Dalmaciji te prema otvorenom moru umjerenog zapadnog i sjeverozapadnog vjetra. Temperature zraka ujutro će se kretati od -5 do 1°C u kopnenim te između 1 i 9°C u morskim predjelima, dok danju unutrašnjost zemlje očekuje između -2 i 3°C, a obalu i otoke od 4 do 11°C.

U Gorskom kotaru, dijelovima Like te u Slavoniji i u srijedu ujutro mjestimice može biti snijega ili susnježice, no u nastavku dana vrijeme će se postupno proljepšavati. Uz promjenljivu naoblaku, na Jadranu će dan proteći uz uglavnom sunčano vrijeme. Na kopnu će puhati slab vjetar sjevernih smjerova, koji će u sjeverozapadnoj Hrvatskoj postupno okrenuti na slab jugoistočnjak, na Jadranu će ujutro još biti umjerene i jake bure, danju će biti slabog sjeverozapadnog, u Dalmaciji i jugozapadnog vjetra, a uz zapadnu obalu Istre slabog juga. Jutarnje temperature u kopnenim će predjelima biti između -7 i 0°C, u morskim od 1 do 9°C, dok danju kopnenu Hrvatsku očekuje između 0 i 4°C, a morsku od 6 do 13°C.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U četvrtak stižu novi oblaci i oborine. Na sjevernom i srednjem Jadranu slabe do umjerene kiše bit će  već prijepodne,  sredinom dana i popodne  proširit će se i na veći dio unutrašnjosti, najkasnije će stići u Slavoniju, gdje će prijepodne biti djelomice sunčano.  U gorskoj Hrvatskoj ponovo je moguć snijeg. Sunčanih će razdoblja biti i na južnom Jadranu, no ovdje su, osim kiše, navečer mogući i lokalni neverini.  U unutrašnjosti zemlje postupno će zapuhati slab istočni i jugoistočni vjetar, na Jadranu će biti umjerenog juga. Uz južne vjetrove posvuda će zatopliti, pa se u jutarnjim satima očekuje od -4 do 2°C na kopnu te između 5 i 12°C na moru, dok će danju kopneni predjeli imati od 2 u gorju do 11°C u istočnoj Slavoniji, a morski između 9 i 14°C.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zatopljenje započeto u četvrtak u petak će biti i intenzivnije. Osjetno toplije bit će već ujutro, kada se u unutrašnjosti zemlje očekuje između 2 i 7°C, a na obali i otocima od 6 do 14°C, dok će u najtoplijem dijelu dana kopneni predjeli imati od 6°C u gorskoj Hrvatskoj do 17°C  u istočnoj Slavoniji, a morski od 10°C na sjevernom Jadranu do 17°C na otocima južnog Jadrana. Na kopnu će puhati slab i umjeren jugozapadnjak, a na obali umjereno jugo i jugozapadnjak.

Vikend donosi promjenljivo oblačno, povremeno kišovito i još toplije vrijeme. Na sjevernom Jadranu, u gorskim i sjeverozapadnim dijelovima unutrašnjosti puhat će umjeren jugozapadni vjetar, u Dalmaciji umjereno i jako jugo. Uz južna strujanja, temperature će nastaviti rasti, pa će unutrašnjost zemlje u jutarnjim satima imati od 7 do 12°C, u najtoplijem dijelu dana između 10 i 20°C, u istočnoj Slavoniji moguće i stupanj – dva iznad 20°C, dok obalu i otoke očekuje između 7 i 14°C tijekom jutra te od 11 do 17°C danju.