Čitaonica | Meteorologija

Prevrtljivi travanj – čas povratak u zimu, čas uvod u ljeto!

19.04.2012. | Đurđica Marković

Iz dana u dan vremenske prilike širom zemlje potvrđuju onu staru „koliko je dana u godini, toliko je vremena u travnju“.
Prvi travanjski dan u kopnene je predjele donio mjestimičan snijeg, i to ne samo u gorske predjele, već je snježnih pahulja tijekom jutra bilo i u nižim dijelovima Hrvatske. Ovaj povratak u zimu nije, na sreću, potrajao, no zimsko vrijeme tek se privremeno povuklo pred ljetom, koje je nastupilo vrlo brzo.
Veliki vremenski prevrat, koji su okarakterizirale temperature primjerenije početku ljeta nego proljeća, dogodio se petog dana u mjesecu.  Tako se u Slavoniji mjerilo i preko 25°C – Županja i Daruvar imali su 25,5°C, Osijek 24,8°C, a iznad 20°C bilo je i u Šibeniku (21,7°C) te Dubrovniku (20,7°C). Istog dana navečer, uz jači razvoj oblaka i porast naoblake, stigla je i kiša. Nebo su parale munje,  u mnogim dijelovima unutrašnjosti zabilježeni su pljuskovi i grmljavina, a Karlovačko je područje zahvatilo i jače grmljavinsko nevrijeme koje je Dugoj Resi donijelo i krupnu tuču. Samo dan kasnije temperaturu su se mjestimice spustile i za više od deset stupnjeva.

Na Uskrs, 8. travnja, u Gorskom kotaru ponovo je pao snijeg – za većinu nas iznenađenje, ali ne i za Gorane te iskusne prognostičare. Jer, to je travanj, mjesec koji požuri u ljeto, da bi se već slijedećeg trenutka vratio u zimu.

Igra kiše i sunca karakterizira i vrijeme proteklih sedam-osam dana.  Na  jugu zemlje pale su i  veće količine kiše, a prve značajnije ovogodišnje oborine dočekala je i Slavonija.  Slično vrijeme zadržat će se i u idućih nekoliko dana, a  uz vjetrove s juga, prema kraju tjedna će  i zatopliti.