Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Prosinac 2012. u Europi

05.01.2013. | Đurđica Marković

EU_temp12_2012

Američka uprava za oceane i atmosferu (NOAA) objavila je analize temperaturnih i oborinskih prilika u Europi  u mjesecu prosincu.
Za razliku od  prosinca iz 2011. godine,  koji je u većem dijelu Europe bio topao, a na sjeveroistoku kontinenta i ekstremno topao, temperaturno lice prosinca 2012. posve je drugačije.

Istok i sjever kontinenta tijekom većeg dijela mjeseca bili su zahvaćeni hladnim valom koji se je preko Rusije i Sibira protezao sve do istoka i sjeveroistoka Azije, pa je stoga u istočnoj polovini našeg kontinenta te  u Skandinaviji  prosinac bio ne samo hladniji od prosjeka, već  i ekstremno hladan. Srednja mjesečna temperatura  bila je i za više od 7 °C manja od prosječne. Hladniji prosinac imao je i dio Italije.

Toplije je bilo u većem dijelu Francuske, na sjeveru Portugala i sjeveroistoku Španjolske te u Turskoj. U ostatku Europe temperature su bile u okvirima prosjeka, bez većih odstupanja. Temperaturno prsječan prosinac imala je i naša zemlja.

Raspodjela oborina bila je vrlo šarolika. Najsušnije je bilo u većem dijelu Španjolske, osobito uz obale Mediterana, gdje oborina gotovo i nije bilo. Sušno je bilo i na sjeveru Italije, na jugu srednje Europe, te većem dijelu Poljske. Znatno više oborina od prosjeka palo je u Velikoj Britaniji,  dijelovima zapadne (Francuska) i srednje Europe (Njemačka) te na širem prostoru uz obale Crnog mora i na jugoistoku kontinenta.

EU_oborine_12_2012