Čitaonica | Meteorologija

Prvi ovosezonski toplinski val je tu!

23.06.2016. | Đurđica Marković

Svi koji su jutros pratli informacije o vremenu vidjeli su da  je već u 6:00 sati Dubrovnik imao 31ºC,  ranojutarnju temperaturu primjereniju tropima  nego našoj zemlji.

Vrući dani teški su sami po sebi, a kad izostane noćno rashlađivanje, vremenske prilike mnogima postanu neprilike.

Prema najavama prognostičara, današnji dan proteći će uz pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće vrijeme, a u najtoplijem dijelu dana temperature će se kretati većinom između 29 i 34 ºC, tek se u gorju očekuje koji stupanj manje.

U petak se također očekuje pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće vrijeme. Uz povremeno više oblaka sredinom dana i popodne mjestimice su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina, ponajprije u gorskoj Hrvatskoj te na istoku i jugu.

Na kopnu će biti slabog vjetra istočnih i sjevernih smjerova, na krajnjem istoku povremeno će puhati umjeren jugoistočnjak. Na Jadranu će biti slabog i umjerenog sjeverozapadnjaka, a uglavnom u Velebitskom kanalu i bure.

Jutro će u kopnenoj Hrvatskoj biti ugodno, s temperaturama zraka većinom između 19 i 24°C, dok će na Jadranu već od jutra biti toplo, od 24 do 28°C, a i tijekom noći sa četvrtka na petak ostat će vrlo toplo, bez značajnijeg rashlađivanja. U najtoplijem dijelu dana diljem zemlje će biti vruće, većinom između 30 i 34°C, krajnji istok mjestimice može imati i malo više.

Subotnje prijepodne bit će pretežno sunčano, sredinom dana i popodne bit će oblačnije, a uz lokalno jači razvoj oblaka mjestimice su mogući i lokalni grmljavinski pljuskovi, ponajprije u gorskim i središnjim predjelima, u zapadnoj Slavoniji te u unutrašnjosti Istre.

U kopnenoj će Hrvatskoj biti slabog do umjerenog jugoistočnjaka. Na Jadranu će puhati slab do umjeren vjetar južnih i zapadnih smjerova.

Jutarnje temperature zraka na kopnu će se kretati između 18 i 23°C, na moru od 21 do 28°C, dok će najviše dnevne biti većinom između 30 i 35°C.

I u nastavku vikenda očekuje se uglavnom sunčano, vrlo toplo i vruće vrijeme. Naoblaka će biti većinom mala, u unutrašnjosti zemlje i na krajnjem jugu povremeno će biti nešto oblačnije, a na  sjeverozapadu, u zapadnoj Slavoniji i na krajnjem jugu lokalno bi moglo biti i pojačanog razvoja naoblake praćenog pokojim pljuskom i grmljavinom.

U većini kopnenih predjela puhat će slab do umjeren jugoistočnjak, u gorju će biti i slabog sjeveroistočnog vjetra. Na Jadranu će biti slabe i umjerene bure i sjeverozapadnjaka, u Dalmaciji danju i prolaznog jugozapadnog vjetra.

Jutro će na kopnu biti ugodno, s temperaturama zraka od 17  do 21°C, na moru toplo i vrlo toplo, od 21°C na sjeveru do čak 29°C na krajnjem jugu. U najtoplijem dijelu dana očekuje se većinom između 29 i 34°C.

Što nas čeka u novom tjednu

Početkom novog tjedna u kopnenoj će Hrvatskoj biti vrlo nestabilno.  Iako će biti sunčanih razdoblja, očekuju se i ona oblačnija, praćena lokalnim grmljavinskim pljuskovima, u gorskim i istočnim predjelima moguće i izraženijim.

Na Jadranu će sunca biti više nego na kopu, oborine će biti znatno rjeđe nego u kopnenoj Hrvatskoj, a očekuju se uglavnom u vidu popodnevnih pljuskova i grmljavine, i to ponajprije na srednjem Jadranu i u područjima uz njega.

Na kopnu će zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar uz koji će u kopnenu Hrvatsku doći hladniji zrak zahvaljujući kojem će danju biti malo manje vruće nego prethodnih dana. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana  će puhati  umjerena, podno Velebita na udare jaka bura, duž ostatka obale većinom umjeren sjeverozapadni vjetar.

Jutarnje temperature zraka na kopnu će se kretati između 15 i 19°C, na moru od 19 do 25°C, dok se u najtoplijem dijelu dana u kopnenim predjelima očekuje između 22 i 27°C, a u morskim od 27 do 31°C, na šibenskom području moguće do 33°C.

Ako usporedimo dosadašnji razvoj vremenskih prilika s prošlogodišnjim, primjećujemo da su se prošle godine prve vrućine (maksimalne dnevne temperature jednake i više od 30°C) javile već u prvom tjednu mjeseca lipnja, i zadržale do sredine mjeseca. Ove godine lipanjske vrućine kasne za prošlogodišnjima, a kako se čini, prvi ovogodišnji toplinski val bit će i značajno kraći od prošlogodišnjeg.

S obzirom na opasnosti koje vrućine nose za zdravlje i život čovjeka, nije ne odmet niti podsjetiti kako si ih olakšati, te što učiniti ako netko u našoj blizini zatreba pomoć zbog vrućine.

Također je važno naglasiti da je sunčevo UV zračenje ovih dana vrlo jako, i minimum odgovornosti prema svom zdravlju zahtijeva primjerenu zaštitu!