Čitaonica | Meteorologija

Razorne pojave koje prate uragan

28.11.2011. | Đurđica Marković

Najviše šteta za  vrijeme uragana nastaje zbog  jakog vjetra. Upravo brzina vjetra koja se razvije unutar sustava određuje kategoriju uragana. Skala bazirana na brzini vjetra (Saffir- Simpson) ima pet kategorija. Peta kategorija je najjača (brzina vjetra od 250km/h), a prva najslabija (119-153km/h). Jakim uraganima se smatraju oni treće kategorije sa vjetrom bržim od 178km/h. Samo tri uragana pete kategorije dotakli su američko tlo, posljednji 1992 godine. Usporedbe radi, uragan Katrina je bio uragan treće kategorije.

Još jedan od velikih razarača tijekom uragana je  olujni uspor. Olujni uspor je podizanje mora uslijed niskog tlaka i jakog vjetra te visokih valova. Izaziva velike poplave obalnih područja. O jačini uragana ovisi koliko će se more podići, a što može iznositi od 1 do 5 metara.

Osim olujnog uspora, poplave izazivaju i jake kiše koje najčešće prate uragan. Tijekom uragana može pasti i do 1.000 litara po četvornom metru u samo nekoliko dana. Činjenica je da poplave ubiju više ljudi nego jak vjetar! Jakom kišom pogođena budu i područja daleko od obale, do kojih uragan razorne snage niti ne stigne.

Tornado je također vjerni pratitelj uragana. U prvoj polovici prošlog stoljeća većina žrtava je bila od olujnog uspora, jakog vjetra te jake kiše, no danas su prognoze tih pojava vrlo pouzdane i evakuacije su na vrijeme pokrenute, no problem još uvijek čine tornada koji se razvijaju unutar spiralnog oblačnog pojasa i zadiru duboko u kopno. Često ih se ne može primijetiti jer se nalaze unutar jake oluje.