Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Rijeka – klimatološka jesen dvostruko kišovitija od prosjeka

19.11.2012. | Đurđica Marković

Rijeka se često percipira kao najkišovitiji grad u našoj zemlji. Iako se ovaj  grad i kiša zaista vole, to nije posve točno, jer u našoj zemlji ima i onih mjesta  gdje je kiše osjetno više. No, njima ćemo se baviti nekom drugom prigodom. Danas nas zanima Rijeka i njen kišni skor u ovom dijelu godine.

A brojke kažu da je ove klimatološke jeseni kiše u Rijeci zaista kao u priči! Samo do prve polovice mjeseca studenog na grad je palo više od 1.000 litara kiše po metru četvornom, što je gotovo dvostruka vrijednost prosječne količine za taj period. Naime, tijekom klimatološke jeseni u Rijeci prosječno padne 52,4 l/m² (167,1 l/m² u rujnu, 176,6 l/m² u listopadu te 181,7 l/m² u studenom).

Ove godine već je na početku klimatološke jeseni, u mjesecu rujnu, palo 459 l/m², što predstavlja  87,4% prosječne količine za čitavu klimatološku jesen te čak 274,7% prosječne količine za mjesec rujan!  Kišovitiji od prosječnog bio je i ovogodišnji listopad – palo je čak 369 l/m² ili 208,95% od prosječne listopadske količine kiše.

Kako je samo u prvih 15-tak dana studenog u Rijeci palo gotovo 200 l/m², čini se da će i ovaj mjesec za Riječane biti kišovitiji od uobičajenog studenog.