Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Sedefasti oblaci

04.03.2014. | Đurđica Marković

Sedefasti oblaci, također znani kao polarni stratosferski oblaci, nastaju u stratosferi na visini od 15 do 25 kilometara i to samo u višim geografskim širinama, između 60 i 90 stupnjeva na sjevernoj i južnoj hemisferi iako su češći iznad Antarktike. Nazivaju se sedefastima jer njihova površina svijetli predivnim sedefastim sjajem.

Nacreous_clouds_Antarctica

Iako lijepo izgledaju, ti su oblaci zapravo štetni jer se nalaze u ozonskom omotaču i potpomažu nastanak ozonskih rupa. U stratosferi uglavnom nema oblaka zbog male količine vodene pare koja je potrebna za nastanak ledenih kristalića ili pothlađenih kapljica vode. Međutim, sedefasti oblaci osim pothlađenih kapljica i ledenih kristalića u sebi sadržavaju i dušičnu ili sumpornu kiselinu.

Za vrijeme zime, kad u polarnim krajevima ima malo sunčeva svjetla, stratosferski polarni vrtlog ojača. Zbog toga se temperatura u stratosferi drastično smanji i ono malo vodene pare se kondenzira. Na površini novonastalih oblaka dolazi do kemijskih reakcija s klorofluorougljikovodicima (CFC ili freoni) pri čemu se oslobađa klor. Kad molekula klora apsorbira energiju (u kontatku sa svjetlosti), razloži se na atome klora i tu nastaje problem. Klor uništava stratosferski ozon, a samo jedan atom klora može uništiti tisuće molekula ozona.

Iako se od 80-ih godina prošlog stoljeća upotreba freona drastično smanjila što je rezultirano povećanjem količine stratosferskog ozona, pretpostavlja se da će freoni koji su dosad ispušteni u atmosferu utjecati na ozon i kroz idućih stotinjak godina.

Izvor: weather.com.