Čitaonica | Meteorologija

Sredina veljače u znaku gotovo proljetnog vremena

16.02.2019. | Đurđica Marković

naslovnica

Iako je, klimatološki gledano, veljača pravi zimski mjesec, vremenske prilke ovih dana prilično su daleko od uobičajenih za zimu.

Iako je jutros u kopnenoj Hrvatskoj bilo hladno, temperature su u većini predjela bile ispod ništice, a mjestimice se spuštale i do -6 ºC, u nastavku dana očekuje nas obilje sunca i zaista ugodne dnevne temperature, kako na kopnu, tako i na obali i otocima.

Uz slabljenje bure, jutro na Jadranu bilo je, kad je riječ o temperaturama zraka, osjetno ugodnije nego na kontinentu, a  mjerilo od 4 ºC na njegovom sjevernom dijelu do 9 ºC na krajnjem jugu.

Uz uglavnom slab vjetar i obilje sunca, današnji dan  idealan je za laganu šetnju ili neku drugu aktivnost na otvorenom. Što se tiče  temperatura zraka, one će se u u najtoplijem dijelu dana u kopnenim predjelima kretati između 9 i 13 ºC, a na obali i otocima od 12 do 15 ºC.

Što nas čeka u nedjelju

Sunčano i vedro, a danju i iznadprosječno toplo vrijeme zadržat će se diljem zemlje i u nedjelju. U unutrašnjosti zemlje tijekom jutra ponegdje može biti magle, no nastavka dana proteći će uz tek pokoji oblačak. Pod utjecajem prostrane anticiklone, i  biometeorološke će prilike biti povoljne. Većina ljudi osjećat će se dobro, a sunčano vrijeme poticajno će djelovati kako na raspoloženje, tako i na nivo ensrgije i koncentraciju. Vrijeme će pozitivno utjecati i na ljude osjetljive na vrijeme te kronične bolsenike.

Jutarnje temperature zraka na kopnu će se kretati između -4 i 1 ºC, a na moru od 4 do 9 ºC, dok se u najtoplijem dijelu dana očekuje od 11 do 14 ºC u kontinentalnoj Hrvatskoj te između 12 i 16 ºC na obali i otocima.

UV zračenje bit će umjerene jačine, o čemu treba voditi računa za boravka na otvorenom, jer je koža nakon mjeseci neizlaganja suncu  posve nepripremljena za proljetno sunce.

I početak novog tjedna sunčan i osjetno topliji od uobičajenog za ovo doba godine

I novi tjedan počet će sunčanim, pretežno vedrim i iznadprosječno toplim vremenom. U unutrašnjosti zemlje ponegdje može biti jutarnje magle.

Vjetar će biti većinom slab, promjenljiva smjera, samo ponegdje na obali popodne može biti slabog do umjerenog zapadnjaka i sjeverozapadnjaka.

Jutarnje temperature zraka u kopnenim će se predjelima kretati između -3 i 2 °C, u morskim od 5 do 10 °C. U najtoplijem dijelu dana diljem zemlje će biti ugodno, s temperaturama zraka između 11 i 16 °C.