Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Stigla žestoka promjena vremena, prekinut toplinski val

14.07.2016. | Đurđica Marković

Sa srijedom 13. srpnja stigao je kraj aktualnog toplinskog  vala obilježenog visokim teperaturama koje su širom zemlje bile više od 30°C, a u Slavoniji  i Dalmaciji  i iznad 35°C.

Tijekom dana sa sjeverozapada se spuštala hladna fronta te  tijekom noći premještala dalje prema  jugoistoku zemlje.

Kasno popodne te u ranim večernjim satima dijelove Slavonije zahvatilo je žestoko pogoršanje vremena praćeno prvim olujnim nevremenima. U noći sa srijede na četvrtak jačih pljuskova i grmljavine bilo je i u ostatku kopnene Hrvatske te na dijelu sjevernog i srednjeg Jadrana.

Prema podacima sa službenih meteoroloških postaja, u posljednja 24 sata (do 8:00 sati 14.7.2016) najviše kiše palo je u Kutjevu (63 litre na kvadratni metar). Na Zavižanu su pale 43 litre kiše, a to je tek nešto manje od polovice mjesečnog prosjeka za srpanj  (92.6 litara). Još neke veće količine kiše su:  Bakar 43.0, Sljeme 37.6, Zagreb-aerodrom 35.1, Pazin 34.5, Kopački rit 32.0, Varaždin 29.9, Križevci 29.5,  Ogulin 29.3,  Lipik 29.0,  Daruvar 28.7,  Gorice-Nova Gradiška 28.4,  Brestovac 28.0, Sisak 27.8, Kutina 27.0, Beli Manastir 26.0, Požega 24.0,  Bednja 22.0,  Koprivnica 21.0,  Bjelovar 20.1…

Internetski portal HRT-a o jučerašnjem olujnom nevremenu piše:

Olujno nevrijeme zahvatilo je velik dio unutrašnjosti i sjeverni Jadran. U Slavoniji vjetar je rušio drveće i krovove kuća, najteže su pogođeni Brodsko-posavska županija i Požeština, bilo je i tuče, u Orahovici su stabla pala na automobile.

Cijelu su noć na terenu provele vatrogasne postrojbe i interventne ekipe HEP-a. Nadležne službe Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije i danas nastavljaju otklanjati štetu, a požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je nakon obilaska stradalih područja ocijenio je da “sve ide” prema proglašenju elementarne nepogode.

Nevrijeme praćeno olujnim vjetrom, jakom kišom i tučom najveće štete je napravilo na području Požege, Kutjeva, Jakšića i Pleternice. Vjetar je porušio stabla te oštetio nekoliko krovova. Oko ponoći zahvatilo je i područje Lipika i Pakraca, a u naselju Šeovica grom je udario u obiteljsku kuću, no ozlijeđenih nije bilo. Zbog stabala srušenih na ceste prošle noći je za promet bio zatvoren dio lokalnih prometnica, a zbog oštećenih vodova bez električne energije bili su dijelovi grada Požega i sjeveroistočni dijelovi Požeštine.

Štete se još zbrajaju, ali siguran sam kako će one biti višemilijunskog iznosa. Već sada sve ide u pravcu proglašenja elementarne nepogodne, rekao je župan Tomašević nakon obilaska pogođenog područja.

Osim kuća, oštećeni su i gospodarski objekti. Šteta je milijunska, uvjeren je i načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

I područje grada Orahovice u Virovitičko-podravskoj županiji jučer je poharalo jako nevrijeme kakvo ne pamte ni stariji mještani. U samom centru Orahovice stradalo je 15-ak automobila na koje su se rušila stabla, a jak vjetar odnio je tri krova. Jako je stradao i sam park u centru u kojem je srušeno gotovo svako drugo stablo, njih 200-300. Jaka kiša donosila je kamenje na prometnice, a neke su i oštećene uslijed bujica. Dio grada je bez struje, kao i neka okolna mjesta. Na terenu su ekipe HEP-a, komunalaca i vatrogasci. Šteta je višemilijunska, a teško ju je i sagledati jer je ubrzo pao mrak. Pravi razmjeri štete bit će poznati kada se dobiju sve informacije s terena, rekao je za internetski portal HRT-a gradonačelnik Orahovice Josip Nemec. (HRT)