Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija | Zanimljivosti

Stiže li nam ljeto?

04.06.2014. | Đurđica Marković

Dani su sve sunčaniji i sve topliji ali prije nego nam stignu vikend i vrućine, zahvatit će nas mala promjena vremena.

FSXX00T_24

U četvrtak će, naime, do naših krajeva sa zapada stići oslabljena fronta koja će uzrokovati nestabilnosti. Zbog toga će u unutrašnjosti Istre, gorju, ali i zapadnim nizinskim predjelima sredinom dana i poslijepodne biti kiše ili grmljavinskih pljuskova. Oborine će biti lokalnog karaktera što znači da će mnoga područja ipak ostati suha, ali isto tako je ponegdje moguće i jače nevrijeme, čak i tuča.

vedro i suncano nebo

Nakon prolaska fronte jačat će utjecaj anticiklone. Od petka će ponovno biti sunčanije, a pretežno vedro nebo zadržat će se i za vikend. Ipak, u petak i dalje postoji mala mogućnost da, uz prolazno pojačan razvoj naoblake, bude lokalnih pljuskova.

Za sve one koji su na moru stižu dobre vijesti. Uz obilje sunca rast će temperature i zraka i mora, a ljetni dojam na obali i otocima neće kvariti ni vjetar; slab do umjeren sjeverozapadnjak donosit će ugodno osvježenje od topline.

suncobran

S dolaskom dugih sunčanih dana vjerujemo da će mnogi od vas pohrliti u prirodu i na plaže. Ipak, podsjećamo da je ljeto već jako blizu, a sunčeve zrake mogu štetiti koži, osobito sredinom dana kad je sunce visoko na nebu. UV indeks će posvuda biti visok, u Dalmaciji već i vrlo visok pa se ne preporuča direktno izlaganje suncu bez adekvatne zaštite.