Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Stiže novi toplinski val s vrućinama i iznad 35 Celzijevih stupnjeva

24.06.2019. | Nebojša Subanović

naslovnica 2

Prema najavama prognostičara, Hrvatska će se sredinom tjedna naći na udaru toplinskog vala koji stiže iz Afrike i koji će našim krajevima donijeti vrućine neuobičajene za mjesec lipanj.

Europljane ovih dana očekuje toplinski val s temperaturama zraka koje će se u najtoplijem dijelu dana penjati i  do 40 stupnjeva Celzijevih,  a  od sredine tjedna opasnost od toplinskog vala postoji i u nekim dijelovima naše zemlje, ponajprije na sjevernom i  srednjom Jadranu te na zagrebačkom i karlovačkom području..

Početkom tjedna nad Europu  će s juga pritjecati suh i vrlo topao zraka iz sjeverne Afrike, čiji će utjecaj biti najizraženiji na zapadnom Sredozemlju, a zahvatit će i veći dio zapadne Europe, uključujući i Britansko otočje. Očekuju se visoke dnevne temperature zraka, mjestimice između 35 i 40 stupnjeva, što je na zapadu i sjeverozapadu kontinenta manje uobičajeno u ovo doba godine. Vrućine se očekuju i u našoj zemlji.   

Prema aktualnim prognozama, od sredine tjedna u nekim dijelovima naše zemlje postoji umjerena opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Najviše dnevne temperature zraka bit će će iznadprosječno visoke, no ne tako neuobičajeno visoke kao što se očekuju u Španjolskoj, Francuskoj, zemljama Beneluxa, zapadnoj Njemačkoj i na jugu Engleske.

Danju će biti vruće, ponegdje i vrlo vruće, uz temperature zraka između 30 i 35 stupnjeva.

naslovnica

I europski meteorolozi upozoravaju na opasnost od toplinskog vala čiji se vrhunac očekuje sredinom tjedna. U Njemačkoj u srijedu predviđaju temperature do 38 stupnjeva Celzijevih, a slično vruće vrijeme očekuje se i u Belgiji i Švicarskoj. Britanski meteorološki zavod Metoffice zabrinut je zato što bi toplinski val mogao potaknuti silovite oluje pa je upozorio Britance da se pripreme na vruće, vlažno i nestabilno vrijeme. Grčka će biti među državama najteže pogođenima toplinskim valom. U Francuskoj meteorolog François Gourand najavljuje neviđen toplinski val za lipanj.