Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Stiže prva “marčana bura”

12.03.2013. | Đurđica Marković

bura_Filip_Trezner3

Prema najavama prognostičara, u srijedu navečer u većem dijelu naše zemlje naprasno će završiti promjenljivo i po temperaturama gotovo proljetno vrijeme, a zamijenit će ga ono zimsko. Taj “klik” iz jednog u drugo godišnje doba na Jadranu će obilježiti jaka i olujna bura.

Ožujak je na Jadranu među najvjetrovitijim mjesecima u godini. Najčešće puše bura,  o čijoj silovitosti i moći gotovo da nije potrebno govoriti. U narodu se često govori o tri silovite i moćne ožujske bure, poznate  kao “marčane bure”. Prva od njih stiže na sjeverni Jadran u srijedu navečer,  tijekom noći na četvrtak bit će jaka i olujna, a podno Velebita s orkanskim udarima, da bi se do kraja četvrtka proširila cijelom obalom. Osim već poznatih teškoća u prometu, kako cestovnom, tako i onom morskom, pratit će ju i značajan pad temperatura, na sjevernom Jadranu već u četvrtak ujutro, a do kraja dana i na krajnjem jugu Jadrana.

Vjerovanje da u ožujku moraju zapuhati tri velike bure potkrepljuje činjenica da je ožujak na Jadranu jedan od najvjetrovitijih mjeseci, a najčešće puše upravo bura. Pučki meteorolozi tri su datuma odredili kao one “burovite”. Iako variraju od područja do područja,  najčešće su to  7., 17. i 27. ožujka, a na otocima srednjeg Jadrana 7., 14. i 21. ožujka.

Prema pučkoj meteorologiji, ovogodišnja prva marčana bura malo kasni, no ako je vjerovati predviđanjima  prognostičara i prognostičkim materijalima, u svojoj silini neće nimalo zakazati.

vjetar_ozujak 14