Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija | Zanimljivosti

Što se događa s vremenom u Americi?

07.01.2018. | Đurđica Marković

Već i mala djeca znaju da SAD proživljavaju sve samo ne uobičajene vremenske prilike. Tako je ovih dana, primjerice, u Jacksonville-u na Floridi poznatoj po blagim zimama, hladnije negu u Ancorage-u, Aljaska, u blizini Arktičkog kruga.

Uzrok leži u činjenici da je arktičko jako hladno vrijeme „pobjeglo“ iz svog „armosferskog zatvora“ koji, inače, zarobljava najgore hladnoće, te odkrivudalo južno do središnjeg i istočnog dijela Sjedinjenih Američkih Država.

U novije vrijeme to se događa sve češće, tvrde znanstvenici.

Zašto je tako hladno?

Super hladan zrak obično je zarobljen na Arktiku u polarnom vrtlogu (polar vortex). Jaki polarni vrtlog zadržava hladan zrak unutar arktičkog kruga. „Slabljenje polarnog vrtloga izaziva posljedice kao kad bi se rasprsnula brana, i hladni zrak kreće se prema jugu“, objašnjava Judah Cohen, stručnjakinja za zimske oluje, dodajući kako se ne radi o rekordnim hladnoćama za Kanadu, Aljasku ili sjeverni Sibir, već o hladnoćama koje su se našle na krivom mjestu.

Inače, Judah Cohen za većinu je američkih država prognozirala zimu hladniju od uobičajene!

Je li to neuobičajeno?

Da, ali više po tome koliko dugo je razdoblje hladnoće trajalo/traje, nego po tome koliko je hladno. Primjerice, u utorak je u Bostonu, nakon 100 punih godina, zabilježen sedmi uzastopni dan s temperturom zraka ispod ili na -6 ºC!

Prema navodima američke Nacionalne uprave za ocean i atmosferu (NOAA), u prosincu je zabilježeno više od 1600 dnevnih evidencija vezanih uz hladnoću ili njene rekordne vrijednosti.

Prema Gregu Carbinu iz Nacionalnog Weather Service-a, najznačajnije statistike potvrđuju da je prošlotjedna prosječna temperatura zraka bila druga najhladnija u više od jednog stoljeća službenih mjerenja u Minneapolisu, Chicagu, Detroitu i Kansas Cityju, treća najhladnija u Pittsburghu i peta najhladnija u New Yorku.

Kako je u ostatku svijeta?

I dok se Sjedinjene Američke Države smrzavaju, prema analizi Instituta za klimatske promjene Sveučilišta u Maineu, u ostatku svijeta toplije je nego inače. U utorak je, tako, Arktik bio čak 3,4 ºC topliji nego uobičajeno, a Zemljina kugla kao cjelina 0,5 ºC toplija nego inače.

Zašto se Polarni vortex kreće?

To je područje istraživanja i vruće rasprave među znanstvenicima širom svijeta. Vjerojatno se radi o mješavini klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem i prirodnoj varijabilnosti, smatra Jason Furtado, profesor meteorologije Sveučilišta u Oklahomi. „Klimatske promjene nisu učinile polarni vrtlog ekstremnijim, ali je vjerojatno da se zbog njih pomiče više, što čini da vremenski uvjeti izgledaju ekstremnije,“ kazao je. Nedavna studija klimatologa Potsdam Instituta Marlene Kretschmer otkrila je da je polarni vrtlog slabiji i meandrirao češće od 1990. godine, no ta se studija više usredotočila na Europu.

Kako može biti tako hladno, a govorimo o globalnom zatopljenju?

“Nemojte brkati vrijeme – to je nekoliko dana ili tjedana u jednoj regiji – s klimom, koja je globalna i odnosi se na vremenske prilke kroz godine i desetljeće. Vrijeme je poput raspoloženja osobe koja se često mijenja, a klima je poput nečije osobnosti, što je dugoročnije”, rekao je Furtado, dodajući kako “nekoliko hladnih dana ni na koji način ne opovrgava klimatske promjene”.

Izvor: 9news.com.au