Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Stykkisholmur, grad u koji ljeto ponekad zaboravi doći

11.11.2011. | Đurđica Marković

Gradić Stykkisholmur nalazi se na Islandu, osamnaestom  po veličini otoku na svijetu, smještenom na samom rubu Arktičkog kruga i okruženim sjevernim Atlanskim oceanom. Engleski naziv Ice+land navodi na zaključak da je riječ o zemlji prekrivenoj ledom. To bi vrlo vjerojatno i bio slučaj da na klimu Islanda utjecaj nema Sjevernoatlantska struja. Ona donosi sa sobom dio toplog zraka i Islandu osigurava nešto veće temperature nego u većini mjesta slične geografske širine.

Otok ima više aktivnih vulkana i bogat je gejzirima (gejzir je islandska riječ), a oko 10% otoka pokriveno je ledom. Godine 2010. dogodila se značajna erupcija vulkana Eyjafjallajökull, koja je privremeno prekinula zračni promet diljem Europe zbog vulkanske prašine. Sam otok ima mnogo fjordova duž obale, gdje se nalazi i većina gradova, jer je unutrašnjost Islanda, hladna i negostoljubiva pustinja. Gradić Stykkisholmur sa svega 1240 stanovnika smješten je na sjeverozapadnom dijelu otoka (65 04′ N, 22 44’W).

Prva meteorološka mjerenja na Islandu započela su upravo ovdje, davne 1845. godine. Tijekom 165 godina meteoroloških mjerenja živa na termometru te postaje se uglavnom kretala između -1 i 10°C. Razlika između minimalne i maksimalne temperature bi bila još i manja da nema znatnih promjena u duljini sijanja Sunca. Naime, na području Stykkisholmura omjer dana i noći može biti znatno različit. U zimskim mjesecima dan traje maksimalno četiri sata, a u ljetnim do čak dvadeset i jedan sat! Unatoč tome, tijekom najtoplijih dana živa na termometru prijeđe svega par stupnjeva iznad nule. Zamislite ljeto sa maksimalnih 10,5°C! Ili, još žalosnije, što ako ljeto potpuno izostane? To se dogodilo upravo u Stykkisholmuru u razdoblju od 1968. do 1971.

Godine bez ljeta nazivaju se “ledenim”. Njihov uzrok je pojava leda uz obalu Islanda. Morski led se u većoj količini uglavnom zadržava u području Danskog prolaza, širine 290km, između Grenlanda i Islanda. Ogranak leda svoj maksimum postiže u razdoblju od ožujka do svibnja. U ekstremnim uvjetima led doseže istočnu, sjevernu i sjeverozapadnu obalu, a u iznimno rijetkim (ne)prilikama i južne obale Islanda. U prisutnosti morskog leda temperatura obalne regije znatno opadne i niske se temperature zadrže i tijekom ljetnih mjeseci. Upravo to se dogodilo i krajem šezdesetih godina u Stykkisholmuru, kao i mnogo puta ranije. Ova pojava nije periodična i može se dogoditi nekoliko puta tijekom stoljeća. Bez obzira na ledene godine, ukoliko se odlučite posjetiti Island, zemlja gejzira, glečera i fjordova vas neće ostaviti ravnodušnima. Tišina hladnih noći i ples aurore borealis na bistrom noćnom nebu će vas zasigurno ostaviti bez daha!

Napisala: Ivana Tomašević