Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Sunčan kraj vikenda, u novom tjednu sunčano i toplo, prema sredini tjedna ponovo i vruće

16.05.2015. | Đurđica Marković

Zagreb, park Zrinjevac

Dosadašnji tijek svibnja donio nam je uglavnom sunčano i vrlo toplo vrijeme, tek povremeno prekidano kraćim pogoršanjima kakvim je završio i radni dio tjedna te počeo vikend. No, ne brinite, proljepšanje nam stiže!

Iako će se nestabilno vrijeme zadržati i tijekom današnjeg popodneva, pa će uz povremeno više oblaka mjestimice biti i lokalnih grmljavinskih pljuskova, proljepšanje nam se smiješi.

Tako će nedjelja diljem zemlje biti većinom sunčana, nešto više oblaka očekuje gorske predjele u kojima bi ponegdje moglo pasti i malo kiše, osobito u prvom dijelu dana. Dojam ugodnog proljetnog vremena neće kvariti niti vjetar koji će diljem zemlje biti slab do umjeren, u kontinentalnoj Hrvatskoj većinom sjeveroistočni i istočni, a na Jadranu bura i sjeverozapadnjak. Jutro će po temperaturama biti dosta slično subotnjem, pa se u unutrašnjosti zemlje očekuje od 10 do 16°C, a na obali i otocima između 15 i 20°C. U najtoplijem dijelu dana kopnena će Hrvatska uživati u ugodnoj toplini jer će se temperature zraka kretati većinom iznad 20°C, a u najtoplijoj Slavoniji očekuje se i do toplih 25°C. Na Jadranu će se tražiti kutak za osvježenje jer će najviše dnevne temperature većinom prelaziti 25°C, a nerijtko se penjati i do 29°C, što znači da će na suncu biti zaista vruće. Ne dajte da vas zavara vjetrić, iako će malo razblažiti osjećaj vrućine, sunce je dovoljno jako da nezaštićeni dijelovi tijela izgore i za petnaestak minuta!

jarun most

Vrijeme u novom tjednu

U novi tjedan ući ćemo uz uglavnom sunčano te toplo i vrlo toplo, a od utorka ponovo mjestimice i vruće vrijeme. Iako će sunca diljem zemlje biti u izobilju, atmosfera nad našim krajevima i dalje će biti razmjerno nestabilna, pa su lokalno moguća osvježenja u vidu lokalnih grmljavinskih pljuskova, posebice u utorak, kada će temperature zraka ponovo dosezati granicu vrućine, odnosno 30°C. Pljuskovi praćeni grmljavinom najizgledniji su u unutrašnjosti zemlje te u zaleđu Dalmacije, a ponegdje i na njenom krajnjem jugu.

I u srijedu je uz povremeno više oblaka mjestimice moguća prolazna kiša, lokalni pljuskovi i grmljavina, osobito popodne i prema kraju dana. Iako će diljem zemlje  ostati  toplo, s najvišim dnevnim temperaturama koje će posvuda prelaziti 20°C, a u najtoplijim dijelovima zemlje dosezati i 28°C, u predjelima s pojačanim razvojem naoblake i pljuskovima bit će svježije nego u utorak.

Detalje vremena za svoj grad ili željenu destinaciju možete pogledati na našem webu tako da ime željenog grada ukucate u tražilicu desno od karte sa trodnevnom prognozom vremena, ili tako da na ovom linku umjesto riječi „rijeka“ malim slovom upišite ime željenog grada.