Čitaonica | Meteorologija

Talijanski poluotok Gargano na udaru ekstremnih kiša (VIDEO)

06.09.2014. | Đurđica Marković

mapa gargano

Talijanski poluotok Gargano zahvatilo je nezabilježeno kišno nevrijeme. Vremenske neprilike koje u ovom dijelu Italije traju već danima donose i meteorološke ekstreme.

Na poluotoku Garganu kiša bez prestanka pada od početka mjeseca rujna. Samo tijekom današnjeg jutra u Vico del Garganu palo je 114 litara kiše po kvadratnom metru.  Na području gotovo cijelog poluotoka situacija je zbog toga kritična, naselja Vieste, Peschici, San Severo, San Giovanni Rotondo, San Marco, Lamis i Manfredonia pogođena su poplavama.  Pod vodom su se našle brojne kuće, prizemlja stambenih zgrada, prometnice i mostovi, pa vatrogasci i civilna zaštita imaju pune ruke posla, a izvršeno je i nekoliko akcija spašavanja na moru. Iako se pravi razmjeri štete prouzročene ovim strašnim poplavama još ne znaju, sigurno je da će se raditi o višemilijunskim iznosima. Situacija je najkritičnija u zaleđu Gargana,  na području Carpina.

U središtu poluotoka Gargana, u mjestu Falcare,  u samo 5 i pol  rujanskih dana palo je nevjerojatnih 840 litara kiše po metru kvadratnom, što je više kiše nego što prosječno padne u cijeloj godini na tom području Italije!

Najgore vremenske prilike zabilježene su u srijedu i četvrtak, kada je u jutarnjim satima u vremenu od 10 do 11 sati  palo čak 138 mm kiše u samo 60 minuta!

Falcare nije izuzetak u ekstremnoj količini kiše u prvim ovogodišnjim rujanskim danima. Od ponedjeljka do petka u mjestu San Giovanni Rotondo palo je 552 mm litre kiše, a slijede San Marco in Lamis (480 mm), Varano Cagnano (318 mm), Monte Sant’Angelo (269 mm), Rignano Garganico (253 mm), Foresta Umbra (240 mm). Vico del Gargano je samo tijekom petka primio 182 mm kiše, a s današnjim olujama količina će prijeći 300 mm u 2 dana.

Animacija satelitske snimke naoblake, procjenjene oborine i udara munja zadnjih 36 sati nad Garganom i okolicom (WeatherMaps / Eumetsat)

gargano