Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Tko daje imena uraganima?

13.06.2012. | Đurđica Marković

Uragani su jedne od najintenzivnijih prirodnih nepogoda na Zemlji. Svaki od njih nosi svoje vlastito ime. Jeste li se ikad zapitali tko odabire imena uraganima?
U prošlosti su uragani bili karakterizirani isključivo geografskim koordinatama na kojima su se nalazili, što je meteorolozima bio odličan način da ih se s lakoćom prati. No nakon što je javnost počela primati upozorenja vezana za uragane, takav način praćenja postao je vrlo zbunjujući. Iz spomenutog razloga, 1953. godine meteorolozi su uraganima počeli dodjeljivati vlastita imena. Zbog svog ćudljivog temperamenta (sa čestim promjenama smjera) kojeg su mnogi povezivali sa temperamentom žene, u početku su uragani nosili samo ženska imena. Od 1979. godine nadalje, ženska imena počela su se izmjenjivati s muškima.

Za uragane na Atlantiku svjetska meteorološka organizacija sastavila je 6 popisa imena (abecednim redom), svaki popis za vrijeme od jedne godine. Ti popisi se, dakle, rotiraju svakih 6 godina pa će tako ovogodišnja imena uragani ponovno nositi 2018. godine. Ukoliko je uragan s određenim imenom bio jako razoran, to ime se briše s popisa i odlazi u ”mirovinu”, a na njegovo mjesto dolazi novo. Svake se godine tako na popisu promjeni u prosjeku jedno ime. Ukoliko se u jednoj godini ”potroše” sva imena s popisa, uragani nastavljaju dobivati imena po slovima grčkog alfabeta, također abecednim redom.

Ovogodišnji uragani nosit će slijedeća imena:

Alberto
Beryl
Chris
Debby
Ernesto
Florence
Gordon
Helene
Isaac
Joyce
Kirk
Leslie
Michael
Nadine
Oscar
Patty
Rafael
Sandy
Tony
Valerie
William

Prva dva uragana s popisa, Alberto i Beryl u svibnju su pogodili istočnu obalu SAD-a i dosegli su stadij tropskih oluja. Slijedeći uragan nosit će ime Chris. Američki meteorolozi za ovu godinu predviđaju da će se broj uragana kretati između 9 i 15, od kojih će 1 do 3 postići razornu vrijednost. Sezona uragana započinje početkom lipnja, završava krajem studenog, a vrhunac postiže u kolovozu, rujnu i listopadu.