Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

U atmosferi pronađeni plinovi opasni za ozon

24.03.2014. | Đurđica Marković

Tim znanstvenika otkrio je u atmosferi prisustvo četiri plina antropogenog podrijetla koji mogu pridonijeti uništenju Zemljinog ozonskog omotača.
Usporedbom sadašnjih uzoraka zraka s uzorcima grenlandskog leda i posljednjih 30 godina uzorkovanja zraka na Tasmaniji, istraživači su pronašli više od 74 000 tona tri klorofluorokarbonata (CFC-a) i jednog hidroklorofluorokarbonata (HCFC-a). Iako sva četiri plina doprinose smanjenju ozonskog omotača (koji filtrira velik dio sunčevog ultraljubičastog spektra), najopasniji su CFC-i.

NASA_and_NOAA_Announce_Ozone_Hole_is_a_Double_Record_Breaker
Ozonska rupa iznad Antarktike u rujnu 2006.

Dva od četiri pronađena plina se i dalje ispuštaju u atmosferu ali izvor još uvijek nije pronađen. S obzirom da su se tragovi tih plinova prvo i u većim koncentracijama pojavili u podacima s Grenlanda, a tek zatim Tasmanije, zaključeno je da se izvor nalazi na sjevernoj hemisferi.

Zabrinjavajuća je činjenica da je jedan od ta dva plina iz porodice CFC-a. CFC-i su počeli izlaziti iz upotrebe krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, a od 2010. su zabranjeni zbog velikog doprinosa povećanju ozonske rupe.

Iako ti plinovi mogu prouzročiti daljnju štetu ozonskom omotaču, zasad ih ima dovoljno malo da ne bi trebali uzrokovati velike probleme.

 

Izvor:weather.com.