Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

U Dubrovniku jučer palo više oborina od rujanskog prosjeka

02.09.2014. | Đurđica Marković

Promjena vremena koja je jučer zahvatila naše krajeve donijela je kišu diljem zemlje. I dok je u Osijeku u 24 sata zabilježeno tek nešto više od jedne litre oborine po kvadratnom metru, u Dubrovniku je u prvom danu rujna palo višestruko više od prosjeka za cijeli mjesec.

kišni Dubrovnik

Prema podacima DHMZ-a, tijekom rujna u Dubrovniku padne 89,3 mm kiše (prosjek klimatološkog razdoblja 1961. – 1990.). S obzirom da je to samo srednja vrijednost, očekivano je da će iznos varirati od rujna do rujna ali je ipak neuobičajeno da već u prvom danu mjeseca padne 2,1 puta više od prosjeka za cijeli mjesec.

Postaja Dubrovnik je, dakle, jučer zabilježila čak 191,0 mm kiše. Na dubrovački aerodrom palo je nešto manje oborina, 130,6 litara po kvadratnom metru, dok je Hvar do jutros u 8 h primio 130,1 mm. U pet najkišovitijih postaja ubrajaju se i Komiža (107,3 mm) te Metković (70,0 mm).

Oborine su jučer zabilježene na čak 69 službenih postaja, a i danas se nastavlja oblačno i kišovito vrijeme. Probleme uzrokuje i vjetar, a jaka i olujna bura će nastaviti puhati i idućih nekoliko dana.

bura

Ako se spremate na put, za stanje na cestama pogledajte HAK-ovu stranicu, a vremenske prilike i prognozu provjerite kod nas.