Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

U iranskom gradu Ahvaz zabilježena rekordna vrućina

30.06.2017. | Nebojša Subanović

Na današnji dan, 30. lipnja 2017. između 16:51 i 17:00 po lokalnom vremenu, u iranskom gradu Ahvaz oboren je “nacionalni” temperaturni rekord s 53,7 ºC!

Inače, svjetski rekord svih vremena drži Dolina smrti u SAD-u s rekordnih 57 ºC izmjerenih davne 1913. godine. Međutim, neki meteorolozi smatraju kako to mjerenje u Dolini smrti nije bilo propisno te da je mjeritelj napravio grešku. Kako god, za sada je to još uvijek službeni rekord.

Današnje mjerenje u Ahvazu moglo bi biti rekordno u moderno vrijeme, no to zahtijeva potvrdu od strane Svjetske meteorološke organizacije.

Uz pregrijani zrak iznad Ahvaza, grada od 1,1 miliona stanovnika, dodatnu neugodnost je stvarala i visoka vlaga tako da je takozvani “heat indeks” ili doživljaj topline bio 60 ºC!

Kad smo već kod rosišta, u iranskom gradu Jasku u Perzijskom zaljevu, udaljenom oko 800 km jugoistočno od Ahvaza, u srijedu je izmjerena temperatura rosišta od 33 ºC! Inače, temperatura rosišta je jedna od veličina kojom se mjeri količina vlage u zraku. Temperature rosišta iznad 32 ºC se smatraju rijetkima, a rekord od 35 ºC je izmjeren 8. lipnja 2003 u Dhahranu, Saudijska Arabija.

Neki autori ovakve temperaturne rekorde, kojih je ovog svibnja i lipnja bilo po sjevernoj Africi i Bliskom istoku, povezuju s globalnim zagrijavanjem, dok ih drugi, pak, smatraju lokalnim anomalijama. Vrijeme će pokazati tko je od njih u pravu.

Više o ovoj temi pročitajte na ovom linku.

Inače, Ahvaz (Ahwāz) centralni je grad provincije Huzestan. Nalazi se na jugu Irana i oficijelno važi za najzagađeniji grad  na svijetu prema istraživanjima koje je 2011. godine provela Svjetska zdravstvena organizacija.

Gradom protječe rijeka Karun, najduža i vodom najbogatija, a također i jedina plovna rijeka Irana. Budući da je i po veličini najveći grad provincije, Ahvaz je podijeljen na dva dijela: novi grad u kojem se nalaze svi administrativni i industrijski centri, dok se sva ostala stambena i historijska područja nalaze u starom dijelu grada.

Klima je pustinjska sa veoma suhim i toplim ljetima i kratkim zimama. Ahvaz se inače ubraja u najtoplije gradove na svijetu u kojem se bilježe temperature zraka i do 50 ºC. Zime su uglavnom bez snijega sa najnižom temperaturom od 5 ºC.