Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

U Splitu i Šibeniku u jednom danu pale mjesečne količine kiše, u ponedjeljak kratkotrajni predah od kiše

11.10.2015. | Đurđica Marković

Drugu ovogodišnju listopadsku subotu  Dalmacija će zapamtiti po obilnoj kiši. To se posebice odnosi na gradove Šibenik i Split, u kojima su u samo jednom danu premašene prosječne listopadske količine kiše.

Prema podacima sa službenih meteoroloških postaja (DHMZ)  jutros do 8:00 sati (posljednja 24 sata) najviše kiše je palo na splitskom aerodromu Resnik, čak 130 mm.  Na postaji Split (Marjan) izmjereno je 102,8 mm kiše, a u Šibeniku 105,3 mm kiše , što za ova dva grada predstavlja količinu oborine  veću od  prosjeka za mjesec listopad. Višegodišnji prosjek za Split iznosi 77,7 mm (podaci od 1948.-2014.), a za Šibenik 82,6 mm (1949.-2014.). Inače, u Splitu je listopad četvrti, a u Šibeniku treći najkišovitiji mjesec u godini. Najkišovitiji mjesec u godini u oba ova grada je studeni u kojem prosječno padne tek malo manje kiše nego što je palo u subotu.

Uz kišu koja je u Splitu i Šibeniku pala prije subote, te ove subotnje količine, listopadski prosjeci u ova dva dalmatinska grada debelo su premašeni – u Šibeniku je u samo 10 listopadskih dana palo 216%, a u Splitu 171% mjesečnog prosjeka. Dodamo li dosadašnjim vrijednostima kišu koja će pasti tijekom današnjeg dana te od utorka kada se očekuje novo pogoršanje vremena, ove brojke bit će i kudikamo veće!

Osim u Šbeniku i Splitu, značajne količine kiše pale su i u Pločama (90 mm), Komiži (72,6 mm), Metkoviću (72 mm), Imotskom (68,6 mm), Kninu (65,7 mm), Zadru (61 mm), Makarskoj (48,4 mm) i Božavi (45 mm).

Obilna kiša pala je i u gorskim krajevima. Tako je na meteorološkoj postaji Ogulin  jutros zabilježeno 66,3 mm kiše, na Zavižanu 51,5 mm, u Slunju 50 mm, na Sljemenu 45,9, u Delnicama 43, Pargu 42, Crnom Lugu 41, Bilogori 36,4, Gospiću 36,2 mm.

Najmanje kiše palo je na sjevernom Jadranu, većinom ispod 10 litara, a veće količine zabilježene su u Senju (24 mm) i Malom lošinju (16 mm )

Kiša pada i u nizinskim predjelima kopnene Hrvatske. Jutros do 8:00 sati najviše kiše palo je u Lipiku (46 mm), a više od 30 mm kiše palo je i u Karlovcu, Slatini, Belom Manastiru, Slavonskom Brodu, Virovitici, Sisku i Kutjevu.

Prema izvještaju HAK-a u 10:00 sati, bura je malo oslabila pa su ceste uz obalu, koje su u subotu navečer bile potpuno zatvorene, jutros otvorene za osobna vozila.

Evo i vesele vijesti za ljubitelje snijega: u višim predjelima Julijskih Alpa pao je obilniji snijeg.  Jutros ga je na Kredarici  20 cm!

I danas kišovito

U kopnenoj Hrvatskoj i danas će biti oblačno i kišovito, pri čemu će mjestimice biti i obilnije kiše. I na Jadranu će biti kišovito, na srednjem i južnom dijelu u prvom dijelu dana ponegdje i uz izraženije pljuskove. Prema kraju dana sa zapada se očekuje smirivanje vremena.

Posvuda će biti vjetrovito. Na kopnu će puhati umjeren, povremeno i jak, sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu umjerena i jaka, podno Velebita na udare olujna bura, na njegovom krajnjem jugu umjeren jugozapadni, a na otvorenom moru sjeverozapadni vjetar. I na kopnu i na moru vjetar će prema kraju dana slabiti.

U kopnenoj Hrvatskoj bit će svježe, jutarnje i dnevne temperature neće se značajnije razlikovati, a kretat će se većinom od 7 do 12°C. Na Jadranu će temperature biti osjetno više nego na kopnu, a kretat će se između 13 i 18°C, na krajnjem jugu ponegdje moguće do 21°C.

U ponedjeljak kratkotrajno proljepšanje

Nakon oblačnog i kišovitog vikenda, početak novog tjedna donosi promjenu vremena na bolje. Diljem zemlje će biti pretežno sunčano, samo na krajnjem jugu Jadrana mjestimice još može pasti i malo kiše. U unutrašnjosti zemlje ujutro je moguća mjestimična magla. Ovo proljepšanje vremena neće, na žalost, potrajati, jer se već popodne na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana te u Gorskom kotaru i Lici očekuje umjeren, a u noći na utorak i povećan razvoj naoblake, na sjevernom Jadranu i mjestimična kiša.

Na kopnu će puhati slab istočnjak i jugoistočnjak, u Slavoniji slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Na Jadranu će biti slabog sjeverozapadnog i jugozapadnog vjetra, na njegovom sjevernom dijelu ponegdje i umjerene bure. Na otvorenom moru će puhati umjeren sjeverozapadnjak.

Jutro će na kopnu biti svježe, s temperaturama zraka od 1 do 7°C, dok se na obali i otocima očekuje između 12 i 18°C. U najtoplijem dijelu dana kopnene predjele očekuje između 10 i 15°C, a morske od 17 do 22°C.