Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

U studenom kontinentalna Hrvatska često živi u oblaku!

17.11.2012. | Đurđica Marković

Ušli smo u drugi dio mjeseca studenog, onog čije ime sugerira njegovu najvažniju karakteristiku, hladnoću. No, prva polovica ovogodišnjeg studenog sve je samo ne „studena“.

Ipak, u ovom se tekstu nećemo baviti iznadprosječno toplom prvom dekadom tekućeg mjeseca, već jednom drugom njegovom karakteristikom – maglom.

Magla je u kopnenoj Hrvatskoj u studenom česta pojava. Najviše maglovitih dana ima Zavižan. Naša najviša meteorološka točka u prosjeku je više od 2/3 mjeseca  obavijena maglom, odnosno  dvadeset i jedan dan ovdje je maglovit.  I na nivou godine Zavižan je najmaglovitiji dio zemlje, s prosječno 191 danom s maglom.

Zagrepčani i Varaždinci imaju nešto više sreće, ovdje je u studenom prosječno osam maglovitih dana, pa slobodno možemo reći kako stanovnici ova dva grada u studenom tek jedan tjedan  žive u oblacima!

Tijekom cijele godine u Varaždinu je u prosjeku 54, a u Zagrebu 47 dana s maglom. Možda vam se to čini puno, no ako uzmemo u obzir podatak da je Slavonski Brod prosječno čak 130 dana godišnje obavijen maglom, Skrad 98, a Sisak 81, Zagrepčani i Varaždinci zapravo su pravi sretnici!