Čitaonica | Meteorologija

Uragan Michael pogodio Floridu i odnio prve žrtve, više od 400 tisuća domova bez struje

11.10.2018. | Đurđica Marković

Uragan Michael odnio je prve žrtve na Floridi, dok je više od 400 tisuća privatnih domova i poslovnih prostora u saveznim američkim državama Florida, Georgia i Alabama ostalo bez struje nakon što je ta oluja pogodila sjeverozapadno kopno Floride Panhandle.

Prva Michaelova žrtva je muškarac na kojega je palo drvo koje je propalo kroz krov njegove kuće na Floridi, potvrdila je glasnogovornica šerifa okruga Gadsen te savezne američke države, a prenosi agencija Reuters. CNN javlja kako je poginulo i dijete.

Dijete je poginulo u Georgiji, javio je CNN. Pretpostavlja se da je do smrti došli kada je nešto palo na kuću u kojoj je bio. Spasioci još nisu došli do kuće u kojoj je bilo dijete pa se ne znaju detalji, javlja CNN.

Tvrtka Duke Energy Corp priopćila je da bi Michael mogao izazvati prekid opskrbe za između 100 i 200 tisuća njezinih klijenata na Floridi, procjenjujući da bi obnova infrastrukture mogla potrajati i dulje od tjedan dana.

Najžešća oluja koja je pogodila Floridu u više od 80 godina, Michael je prelazeći središnju Georgiju oslabio na tropsku oluju, priopćio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC). Trenutno lociran na oko 45 kilometara južno-jugozapadno od Macona u Georgiji, s vjetrovima maksimalne brzine 115 kilometara na sat, Michael bi do petka trebao postati posttropska ciklona.

Naglo jačanje

Michael je pogodio američko kopno u srijedu ranije poslijepodne nedaleko od Mexico Beacha, oko 32 kilometra jugoistočno od Panama Cityja u regiji Panhandle na Floridi, s vjetrovima brzine i do 249 kilometara na sat.

Oluja koja je iznenadila svojim naglim jačanjem nakon što je krenula prema sjeveru preko Meksičkog zaljeva uzrokovala je odron tla u gradu Mexico Beach kao uragan četvrte kategorije na Saffir-Simpsonovoj ljestvici od pet stupnjeva.

Guverner Floride upozorio na “nezamislivo uništenje”

Guverner Floride Rick Scott upozorio je na “nezamislivo uništenje”, dodavši kako će se raditi o najgoroj oluji u posljednjih 100 godina.

Očekuju se obilne kiše na ionako natopljenom području

Očekuje se da će se uragan Michael relativno brzo kretati po istočnoj obali SAD-a te istovariti goleme količine kiše na područje koje je ionako već natopljeno od uragana Florence, koji je poharao taj dio zemlje u rujnu.

Američki nacionalni centar za praćenje uragana posljednje je objavio upozorenje građanima koji žive uz obalu da ne izlaze kad iznad njih dođe oko uragana, u kojem obično vjetrovi pušu puno manjim brzinama. “Opasni vjetrovi će se pojačati vrlo brzo čim oko uragana prođe iznad vas”, stoji u upozorenju.

Borovi bi mogli postati leteći projektili

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Floridska prevlaka mogla bi doživjeti najjači uragan ikad, piše CNN, a posljedice bi mogle biti iznimno razorne. Iako je uragan Andrew 1992. potaknuo strože propise o otpornosti na uragane u stanogradnji, mnoge starije kuće nisu izgrađene da izdrže toliko snažan uragan kao što je Michael.

“Vidjet ćete kako krovovi lete s kuća. Vidjet ćete kuće koje se ruše”, upozorava ravnatelj Nacionalnog centra za uragane Ken Graham.

Štoviše, prevlaka (Panhandle) na Floridi prekrivena je borovima koje bi orkanski vjetar mogao istrgnuti i pretvoriti u opasne leteće projektile.

“Ovo bi moglo srušiti tisuće i tisuće borova ovdje – ne samo na obali nego i u unutrašnjosti”, kaže CNN-ov meteorolog Chad Myers. Borovi bi lako mogli prekinuti i dalekovode i uzrokovati nestanke struje koji bi mogli potrajati tjednima.

Očekuju se podizanje mora i tornada 

Također, Michael će uzrokovati masivno podizanje mora – i do četiri metra, kažu prognostičari. “Polovica smrtnih slučajeva događa se u podizanju mora”, kaže Graham.

“Ovo nije igra. Oni koji se zadržavaju i dožive podizanje mora imaju manje šanse preživjeti da bi mogli pričati o tome”, upozorava i ravnatelj Savezne agencije za upravljanje hitnim slučajevima (FEMA), Brock Long.

No ni to nije kraj opasnosti jer uragan Michael bi mogao izazvati i tornada. “Nekoliko tornada je moguće u dijelovima Floridske prevlake i sjevernog Floridskog poluotoka kroz poslijepodne. Rizik od tornada će se proširiti u dijelove središnje i južne Georgije i Južne Karoline”, predviđaju iz Nacionalnog centra za uragane.

Uništenje u Mexico Beachu

Kako javlja CNN, uragan Michael izazvao je golemu štetu u mjestu Mexico Beach.

Patricia Mulligan, stanovnica Mexico Beacha, opisala je “potpuno uništenje”.

“Više-manje sve kuće su sada bez krovova. Dokovi više ne postoje”, rekla je Mulligan za CNN.

Izvor: index.hr

Fotografije: theguardian.com