Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Uz zubato sunce, i početak vikenda u znaku hladnoće i vjetra

07.01.2017. | Đurđica Marković

Na početku smo vikenda, pravog zimskog, kako u kontinentalnim dijelovima zemlje, tako i na obali i otocima. Zaleđeni su i neki obalni dijelovi mora.

Jutros je najniža temperatura zraka izmjerena na biokovskom vrhu Sveti Jure (-23,1 ºC), a prema izjavama stručnjaka, uz vrlo jak vjetar osjet hladnoće je kao da je -36 ºC! Na posve oblačnom Zavižanu jutros u 7:00 sati izmjereno je -20 ºC,  dok je posve vedra zagrebačka Puntijarka u isto vrijeme imala -17 ºC.

Na nižim visinama minusa je, očekivano, bilo nešto manje, no dovoljno da bez zadrške kažemo kako smo na početku pravog zimskog vikenda. U kontinentalnoj Hrvatskoj jutros u 6:00 sati mjerilo  se od -17 do -9 ºC, na obali i otocima između -7 i -1 ºC, a u iduća dva sata temperature su u mnogim dijelovima zemlje još pale. Zanimljivo je primijetiti da se Split jutros probudio na hladnoći kakvu nije iskusio 50 godina! Kretanje jutrošnjih temperatura po satima možete vidjeti OVDJE!

Što nas očekuje u nastavku današnjeg dana i sutra

Iako će današnji dan proteći uz pretežno sunčano vrijeme, a samo će ponegdje u unutrašnjosti zemlje biti umjerene naoblake, u gorskim područjima moguće i snijega, i danju će biti hladno, s temperaturama zraka na kopnu od -10 do -4 °C, na moru od -3 do 2°C.

Osjećaj hladnoće i dalje će pojačavati vjetar, osobito u Dalmaciji, gdje će i danas biti jake i olujne bure s orkanskim udarima.

Sjeverni i sjeveroistočni vjetar koji će puhati u unutrašnjosti zemlje dosta će oslabiti, no još će uvijek ponegdje biti umjeren, na udare i jak. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka, u Dalmaciji mjestimice i olujna bura s orkanskim udarima.

Temperature mora jutros u 7:00 sati bile su od 9°C  na Rabu do 15°C  na Komiži. More je uz obalu  mjestimice i zaleđeno, primjerice u Jadrtovcu pokraj Šibenika.

U nedjelju će u većem dijelu unutrašnjosti biti pretežno oblačno, hladno i nestabilno uz mogućnost slabog povremenog snijega. U Slavoniji promjenjivo, prijepodne djelomice sunčano i uglavnom suho, popodne oblačnije, moguće i uz povremeni snijeg. Na Jadranu će biti djelomice sunčano uz promjenjivu, u prvom dijelu dana moguće i povećanu naoblaku uz koju je ponegdje moguć i slab snijeg nošen burom.

Na kopnu će puhati slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu će biti većinom umjerene bure i sjeverozapadnjaka, samo će na jugu još mjestimice bura imati jake i olujne udare.

Jutarnje temperature zraka na kopnu će se kretati između -16 i -8°C, na moru od -6 do -1°C. Najviše dnevne temperature u kopnenim će predjelima biti od -6 do 0°C, u gorju moguće i malo niže, a na obali i otocima između 0 i 5°C.

Stanje u prometu

Što se tiče prometa, i  dalje je u prekidu trajektni promet na liniji Sumartin-Makarska, a ne plovi ni trajekt na liniji Drvenik-Sućuraj na otoku Hvaru, informacija je Gradskog centra Osejava.

Vozačima koji se kreću državnom cestom D8 preporuča se opreznija vožnja kod svetišta Vepric nedaleko Makarske, kod Baškog Polja, na prijevoju Dupci nedaleko Brela, kao i na brzoj cesti od Baškog Polja do južnog portala tunela Sveti Ilija u Bastu, zbog mogućih jačih bočnih udara vjetra.

O stanju na cestama širom zemlje možete se informirati ovdje, a o ograničenjima u prometu i njegovom odvijanju ovdje.