Čitaonica | Aktualnosti | Meteorologija

Val vrućina donio nove kolovoške temperaturne rekorde

13.08.2015. | Đurđica Marković

Kolovoški val vrućina donosi nove temperaturne rekorde. Tako je danas na meteorološkoj postaji Split Marjan u najtoplijem dijelu dana izmjereno  38,5°C, što je novi temperaturni rekord za mjesec kolovoz.

Da je temperatura zraka porasla još samo za 0,1°C, bio bi izjednačen apsolutni splitski temperaturni rekord od 38,6°C izmjeren prije 65 godina (5. srpnja 1950 godine).

Novi kolovoški temperaturni rekord danas je postavljen i u Senju. Izmjereno je  38.6°C, što je za 0.1°C više od starog rekorda (38.5°C od 4. kolovoza 2013. godine). Podsjetimo da je u Senju ove godine (22. srpnja) postavljen novi apsolutni temperaturni rekord (39.7°C).

No, u Senju nije vruće samo danju, vruće su i senjske noći. U noći sa srijede na četvrtak temperatura nije padala ispod 30.2°C, pa je time ova noć postala druga ovogodišnja vruća senjska noć. Prva je bila u noći s 21. na 22. srpanj, kada je izmjerena minimalna temperatura od 30.8°C.

Noć je vruća bila i u Splitu, a uz 44 uzastopna vruća dana Split ove godine proživljava pravo žarko ljeto! Rekordni niz vrućih dana u ovom gradu do sada je iznosio 47 dana i gotovo je sigurno da će se ponoviti i ove godine!

Prema podacima sa službenih meteoroloških postaja, najviša današnja temperatura zraka izmjerena je na aerodromu Osijek Klisa i iznosila je 38,7°C, a do vrlo vrućih 39 stupnjeva Celzijevci su se u najtoplijem dijelu dana popeli i u Kninu.

Vrlo vruće, s izmjerenih 38°C, danas je bilo i  u Rabu, na splitskom aerodromu, u Rijeci i Slavonskom Brodu, a 38°C se u Mljetu mjerilo danas u podne, u Belom Manastiru, Metkoviću i Opatiji dva sata nakon podneva.

U  gotovo svim mjestima danas je maksimalna dnevna temperatura prešla vrlo vrućih 35°C. I u Pargu (Čabar) je današnja maksimalna dnevna temperatura prešla 30°C (izmjereno je 30.4°C). Na Puntijarci je izmjeren maksimum od 28.5°C, a na Zavižanu 25.2°C.

I sutra će diljem zemlje biti vruće i vrlo vruće. Period postupnog pada temperatura počinje za vikend, a početkom novog tjedna i osjetnijeg osvježenja.