Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Vremeplov: na današnji dan 1971. godine, u Rijeci najhladniji ožujski dan

05.03.2013. | Đurđica Marković

Rijeka_panorama

Za Riječane, kao i za ostatak zemlje, današnji je dan počeo suncem. No, već prijepodne očekuje se postupan porast naoblake, pa će sunce malo po malo zamijeniti oblaci.

Uz pretežno vedro vrijeme, jutros u 7:00 sati u Rijeci je  izmjereno  7˚C, što je prava toplina u usporedbi  s najnižom ožujskom temperaturom koja je u ovom gradu izmjerena upravo na današnji dan 1971. godine.  Tada je, naime, u ovom primorskom gradu izmjereno -7,7 ˚C, što je najniža ožujska temperatura izmjerena u ovom gradu od kako se vrše redovita mjerenja.

Inače, srednja riječka ožujska temperatura zraka iznosi 8,8˚C, dok je najviša izmjerena temperatura zraka zabilježena 21. ožujka 1990. godine, i iznosi 24,0˚C.

U Rijeci je tijekom mjeseca ožujka prosječno 148,9 sunčanih sati, što je za 25,4 sunčana sata više nego u veljači. Što se tiče količine kiše, nje je manje nego u veljači (107,9  l/m²). Kišovitih je dana u prosjeku 10, što je dan manje nego u veljači.

Prema podacima DHMZ-a, Riječani u prosjeku imaju jedan ožujski dan sa snijegom, a maksimalna zabilježena ožujska visina snježnog pokrivača iznosi 52 cm.

Riječki je ožujak uglavnom bez ledenih i studenih dana, dok je hladnih u prosjeku dva. Jedan ožujski dan je maglovit, dok je onih bez oblačka na nebu 5, što je dan manje nego u prva dva mjeseca u godini, a dan više od broja vedrih dana u mjesecu travnju.

Prošlogodišnji ožujak bio je u Rijeci ekstremno topao, sa srednjom temperaturom koja je od tridesetogodišnjeg prosjeka (1961.-1990.) odstupala čak 4,0 ˚C.

Situacija nije bila ništa bolja niti s oborinama, jer je prošlogodišnji ožujak na ovom području, kao i u većem dijelu Hrvatske, bio ekstremno sušan, što potkrepljuje i činjenica da je u cijelom mjesecu na postaji Rijeka Kozala palo samo 0,7 l/m², što je 0,65% višegodišnjeg riječkog ožujskog prosjeka.

Rijeka_panorama2