Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Vremeplov: Najtopliji dubrovački siječanjski dan

13.01.2014. | Đurđica Marković

Dubrovnik_sijecanj

Ovih dana vrijeme u našim krajevima karakteriziraju ponajprije temperature osjetno više od prosjeka za ovo doba godine, pa nam dosadašnji dio siječnja više liči na proljeće nego na pravu zimu.

No, visoke siječanjske temperature nisu nešto neviđeno u našim krajevima. Tako je, primjerice, na današnji dan 1997. godine u Dubrovniku izmjerena  temperatura zraka od 18,4˚C, što je do današnjih dana najviša siječanjska temperatura u gradu pod Srđem.

Ako se pitate kakav je u meteorološkom smislu prosječan dubrovački siječanj, evo i činjenica.

Srednja siječanjska temperatura zraka iznosi u Dubrovniku 9˚C. Najniža temperatura zraka izmjerena je 14. siječnja 1968. godine i iznosi –7,0˚C.

U prosječnom siječnju Dubrovnik ima 130,7 sunčanih sati (za 14,5 sati više nego u prosincu), na grad u prosječno 12 kišovitih dana padne 118,8 mm kiše, a najdeblji snježni pokrivač zabilježen u gradu bio je debeo 6 cm.

Iako u prosječnom siječnju nema maglovitih dana, magla je itekako moguća. Vedrih je dana u prosjeku 8, jednako kao i u prosincu, dok se mraz javlja jednom, baš kao i snijeg.

Ledene i studene siječanjske dane Dubrovnik ne pamti, a tek je prosječno 1 hladan dan u mjesecu.

Pred Dubrovnikom je još jedan sunčan i topao siječanjski dan. Nakon jutrošnjih 10˚C (izmjereno jutros u 7:00 sati), temperatura je do sat prije podneva porasla na 15˚C, a uz uglavnom slab vjetar, u narednim bi satima mogla porasti još stupanj-dva.