Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Vremeplov: Ožujski dan u kome se Osijek grijao na ljetnih 27˚C

24.03.2013. | Đurđica Marković

osijek1

Snijeg i hladnoća obilježavaju ovogodišnje zadnje ožujske dane. Iako je ožujak prijelazni mjesec između zime i proljeća, pa ima karakteristike i jednog i drugog godišnjeg doba, ipak češće prevagnu one ljepše, proljetne.

Za razliku od ovogodišnje zadnje ožujske dekade, kada nam je zima odlučila još jednom pokazati svoje oštre zube, 24. ožujka 1977. godine situacija  je  bila posve drugačija. Tada je, naime, u ovom predivnom slavonskom gradu izmjereno ljetnih  26,9˚C.

Srednja ožujska temperatura zraka u Osijeku je 6,2˚C, a apsolutni ožujski minimum datira od 4. ožujka 1987. godine i iznosi – 21˚C.

Da snijeg u mjesecu ožujku nije u Osijeku rijetkost, svjedoči i podatak o prosječno  tri snježna ožujska dana, pri čemu najviša zabilježena visina snježnog pokrivača iznosi 49 cm. Prosječna količina oborine je 45 mm po metru kvadratnom, pri čemu glavninu čini kiša, koja pada prosječno 10 puta u mjesecu.

Osječani u ožujku imaju i 7 dana s mrazom, 2 s maglom  i 5 vedrih,  sunčanih je sati 141,8. Da je ožujak svojim dobrim dijelom zimski mjesec potvrđuje i činjenica da je u gradu na Dravi prosječno 11 hladnih i 1 studeni dan, dok ledenih uglavnom nema.

Ljetne temperature Osječani su imali i prošle godine na današnji dan (Osijek Čepin 23,5˚C; Osijek Klisa 24,0 ˚C), dok je u najtoplijem dijelu današnjeg dana izmjereno  tek 3,5˚C.