Čitaonica | Meteorologija | Zanimljivosti

Vremeplov: prije 37 godina rekordno snježan završetak prve ožujske dekade

09.03.2013. | Nebojša Subanović

Čabar

Da dolaskom ožujka i klimatološkog proljeća zimi nije kraj, dokazano je mnogo puta, a jedan od najsnažnijih dokaza su snjegovi kojih je u prvom proljetnom mjesecu na našim prostorima itekako bilo.

Posebno snježna bila su posljednja tri dana prve ožujske dekade 1976. godine, o kojima je  naš poznati meteorolog Milan Sijerković napisao:

„U Zagrebu je od 8. u 13 sati do 10. u 7 sati palo 30 centimetara snijega. U Pargu, kraj Čabra u Gorskom kotaru, od 9. do 10. ožujka palo je 70 centimetara snijega te mu je ukupna visina bila 150 cm! U Senju je snijeg padao pet dana uzastopce, a u Rijeci je 10. ožujka vladala snježna mećava i na meteorološkoj je postaji bilo pola metra snijega! „

Upravo je tih pola metra snijega, točnije 52 cm,  najveća visina snježnog pokrivača zabilježena u Rijeci od kako je redovitih mjerenja.

Prema prognostičkim materijalima, čini se da bi se zima i snijeg u pojedine dijelove Hrvatske mogli vratiti i sredinom idućeg tjedna. Ne treba to niti čuditi, ožujak je u svom većem dijelu, ipak, zimski mjesec!