Čitaonica | Meteorologija

Vrtložne pojave slične tornadu

28.11.2011. | Đurđica Marković

Vrzino ili vražje kolo

Vrzino ili vražje kolo (eng. dust devil) je pojava koja samo svojim vertikalnim rotiranjem sliči tornadu. Inače, to je pojava koja nastaje pod vedrim nebom i rijetko je jača od najslabijeg tornada. Formira se kada prilikom vrućeg ljetnog dana pri tlu postoji jaka konvekcija. Ako je smicanje vjetra pri tlu dovoljno jako, stupac vrućeg zraka koji se diže može razviti ciklonalno gibanje. Vražje kolo se ne smatra tornadom (pa stoga niti pijavicom) jer nastaje pri vedrom vremenu i nije povezano s oblakom. Dimenzije su mu u promjeru metar do gotovo deset metara, a u visinu od nekoliko metara do nekoliko desetaka.

Gustnado

Gustnado je naziv za slabo razvijen tornado koji se javlja uzduž olujne pruge. na nailasku olujnog oblaka ga uzrokuje jak prodor hladog zraka koji se zbog različitih brzina prekreće i tako stvara vrtlog. Njegov položaj nije nužno vertikalan, ako je vjetar pri tlu dovoljno jak, gustnado može biti postavljen i horizontalno. Rotira se i ciklonalno i anticiklonalno.

 

Zimska pijavica ili vrtlog snijega i leda

Zimska pijavica ili vrtlog snijega i leda je vrlo rijedak meteorološki fenomen u  kojem se vrtlog vrlo sličan vrtlogu pijavice formira ispod baze sniježne mećave. Temperatura potrebna za stvaranje zimske pijavice je -18°C i manje. jako malo se o ovoj pojavi zna jer je do sad fotoaparatom zabilježeno samo 6 pojavljivanja i to najviše njih u Kanadi.

Vatreni vrtlozi

Vatreni vrtlozi se javljaju u blizini velikih intenzivnih šumskih požara. njih se ne smatra tornadima osim u slučaju kad su povezani s pirokumulusima (kumulusni oblak nastao zbog požara ili erupcije vulkana). Vatreni vrtlog nastane kada vatra dobije vertikalnu vrtložnost i stvara se vrtlog. može biti odvojen od plamena. Stvaraju se kada su prisutni jako uzlazno strujanje i konvergencija. Dimenzije su im 10-50 metara u visinu te nekoliko metara u promjeru, traju tek nekoliko minuta no vrlo su opasni jer šire požare.

Vrtlog pare ili dima

Vrtlog pare ili dima je izraz koji opisuje rotirajuće uzlazno strujanje koje ukljucuje paru ili dim. Ova vrsta vrtloga je vrlo rijetka i većinom nastaje od dima iznad industrijskih postrojenja ili iznad termalnih vrela (gejzira).

Zaključimo, sve gore navedene rotirajuće pojave nastaju zahvaljujući jakom smicanju vjetra te uzlaznom gibanju, no razlikuju se u načinu formiranja i “napajanja” te nisu sve rotirajuće pojave u prirodi tornado iako mu jako sliče. Neke od opisanih pojava, a koje su bliske našem podneblju, potražite i u našoj galeriji!